AcasăȘTIRI EXTERNESUA și aliații nu sunt pregătiți pentru următorul mare război!

SUA și aliații nu sunt pregătiți pentru următorul mare război!

Administrația Biden și majoritatea democratică din Congres par să considere că principalii concurenți ai Americii sunt dispuși să aștepte ca țara să își rezolve problemele interne înainte de a se asigura că dispune de o armată capabilă să-și apere interesele. Este o premisă greșită.

Biden a propus o creștere de 1,7% a cheltuielilor pentru apărare pentru 2022, ceea ce nu este suficient, arată experții militari în National Interest.

Sunt mulți bani alocați programelor interne, dar foarte puțin pentru a aborda amenințările externe foarte reale care ar putea însemna sfârșitul dominației geostrategice a  Americii.

Stânga iubește să vorbească despre „demilitarizarea”  politicii externe a SUA. Poate că democrațații cred că finețea diplomatică va cumpăra timpul necesar pregătirii pentru război, dacă va deveni necesar, sau că Statele Unite și aliații săi vor avea ocazia de a relua un conflict dacă prima încercare nu funcționează așa cum se dorește.

“Dacă China și Statele Unite ar trebui să meargă la război pentru Taiwan, de  exemplu, și  China să câștige, este puțin probabil ca Beijingul să fie de acord să acorde SUA timp să-și recapete răsuflarea și să se regrupeze. Același lucru s-ar putea spune și în cazul unui conflict cu Iranul(dacă ar ataca Israelul) sau cu Rusia dacă ar porni o invazie a  țărilor baltice, aliate SUA. Nu există alternative pentru a compensa eșecul militar”, spune Dakota Wood, cercetător principal pentru programe la Centrul de Apărare Națională a Fundației Heritage.

Starea armatei americane  astăzi

Este “îngrijorătoare”, navele, avioanele sau tancurile sunt destul de vechi și deficitare la număr.

Marina, mândria SUA, a scăzut la aproape jumătate din dimensiunea pe care o avea acum treizeci de ani, în timp ce timpul de zbor al forțelor aeriene pentru piloții săi s-a redus substantial după Războiul Rece.

Același lucru este valabil și pentru Corpul de Marină, care a optat pentru reducerea dimensiunilor pentru a elibera banii necesari dezvoltării capacităților de care va avea nevoie pentru următorul război. America se confruntă cu amenințări semnificative, iar concurenții și-au petrecut ultimii douăzeci de ani investind în armatele lor cu echipamente noi și tehnologii de ultimă generație.

Aliații s-au “ofilit”

De exemplu, Marea Britanie a anunțat recent că își va reorganiza forțele militare pentru a favoriza operațiunile cibernetice, spațiale și speciale, lăsând-o cu cea mai mică armată din 1714 și cu o marină care are doar șaptesprezece nave de război.

Aproape de sfârșitul Războiului Rece, Germania de Vest a lansat cinci mii de tancuri de luptă principale pentru a se apăra de Rusia. Astăzi are mai puțin de trei sute.

Nici  Germania, nici Franța nu au capacitatea de a susține operațiunile aeriene fără sprijinul stocurilor de realimentare aeriană a SUA sau de muniții.

“În cazul unui conflict major, America ar trebui destul de mult să se bazeze pe propriile sale resurse militare. Dar când vine vorba de apărarea țării, nu există alternative”, precizează Wood. “Armata SUA fie are dimensiunea, disponibilitatea și echipamentul de care are nevoie pentru a câștiga în război, fie nu are. Consecințele, în ambele cazuri, sunt extraordinare”.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
597 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger