AcasăȘTIRI EXTERNESUA semnează cu Marea Britanie și Australia o nouă alianță strategică. Franța...

SUA semnează cu Marea Britanie și Australia o nouă alianță strategică. Franța pierde „contractul secolului”

SUA semnează cu Marea Britanie și Australia o nouă alianță strategică. Franța pierde „contractul secolului”

Statele Unite, care încearcă să își consolideze alianțe în toate direcțiile în fața Chinei, au anunțat miercuri, 15 septembrie, un vast parteneriat de securitate în zona indo-pacifică, cu Marea Britanie și Australia.

„Prima iniţiativă majoră a acestui nou pact numit AUKUS va fi livrarea unei flote de submarine cu propulsie nucleară Australiei”, a declarat premierul australian, Scott Morrison, care a apărut în videoconferinţă, ca şi premierul britanic, Boris Johnson, la un eveniment prezidat de preşedintele american, Joe Biden, la Casa Albă.

Totuși, deciziei Canberrei nu îi lipsesc provocările, atât politice (propulsia nucleară a submarinelor a fost exclusă anterior din acest motiv), cât și tehnologice, pentru că Australia nu are o industrie nucleară.

Macron, lăsat pe lângă

După acest anunț spectaculos, care parafează faptil că  americanii vor împărtăși o tehnologie deosebit de sensibilă, Australia a confirmat, joi, 16 septembrie, anularea unui contract uriaș (făcut în 2016), de 31 miliarde de euro, o comandă de 12 submarine convenționale din clasa Attak pe care Australia le dorea de la fabricantul francez Naval Group. Grupul francez și-a exprimat, miercuri, „o mare decepție”, scrie Ouest-France.

Premierul australian Scott Morrison a confirmat că țara sa dorește să construiască submarine cu propulsie nucleară folosind tehnologiile americane și britanice.

„Decizia pe care am luat-o de a nu continua cu submarinele din clasa Attack și de a o lua pe alt drum nu este o schimbare de gândire, ci o schimbare de nevoie”, a spus  Morrison, care a anunțat și achiziționarea de rachete americane Tomahawk.

Emmanulel Macron, care a declarat că va susține cu toată tăria contractul pentru Naval Group, nu este deloc sigur că se va consola cu remarcile conciliante ale lui Joe Biden, care a asigurat, miercuri, că SUA doresc „să lucreze îndeaproape cu Franța” în această zonă foarte strategică. Parisul „este un partener cheie” al Statelor Unite, a spus el.

Punct diplomatic marcat de Boris Johnson, post Brexit

„Marea Britanie, Australia și SUA vor fi legate și mai strâns, ceea ce reflectă nivelul de încredere dintre noi și profunzimea prieteniei noastre”, a declarat Boris Johnson, care a obținut un succes diplomatic cu această ocazie, în strategia sa de a evita izolarea internațională după Brexit.

„Pe baza istoriei noastre comune a democraţiilor maritime, ne angajăm într-o ambiţie comună pentru a sprijini Australia în achiziţionarea de submarine cu propulsie nucleară”, se arată în comunicatul comun al celor trei parteneri, care precizează că este vorba de „propulsie” nucleară, nu de armament.

„Singura țară cu care Statele Unite au împărtășit vreodată acest tip de tehnologie de propulsie nucleară este Marea Britanie”, din 1958, a spus mai devreme un înalt oficial de la Casa Albă. „Este o decizie fundamentală, fundamentală. Va lega Australia, Statele Unite și Marea Britanie pentru generații”.

China, în mintea tuturor

China nu a fost menționată miercuri nici în declarațiile orale ale celor trei lideri, nici în comunicatul care se referă la „pacea și stabilitatea în regiunea indo-pacifică”, dar nu există nici o îndoială că noua alianță își propune mai întâi să facă față ambițiilor regionale ale Beijingului.

Joe Biden repetă de la alegerea sa că intenţionează să se confrunte cu China, la fel ca predecesorul său Donald Trump, dar într-un mod foarte diferit, fără o dispută faţă în faţă.

Miercuri, el a spus că doreşte „să investească în cea mai mare sursă a noastră de forţă, alianţele noastre” şi vrea „să le actualizeze pentru a face faţă mai bine ameninţărilor de azi şi de mâine”.

author avatar
Tudor Borcea