AcasăȘTIRI EXTERNESUA se declară gata să se angajeze în discuții diplomatice cu Rusia

SUA se declară gata să se angajeze în discuții diplomatice cu Rusia

SUA se declară gata să se angajeze în discuții diplomatice cu Rusia

Rusia a prezentat săptămâna trecută o serie de propuneri pentru limitarea rolului NATO și SUA în Europa de Est şi fosta URSS, cerând un răspuns urgent de la Washingtonul.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, i-a spus luni omologului său rus că Washingtonul este pregătit să se angajeze în diplomație prin mai multe canale, inclusiv prin angajament bilateral, a anunțat Casa Albă într-un comunicat.

„Orice dialog, pe bază de reciprocitate”

Jake Sullivan i-a comunicat lui Iuri Uşakov, consilier pentru politică externă al preşedintelui rus Vladimir Putin, că „orice dialog trebuie să se bazeze pe reciprocitate și să abordeze preocupările noastre cu privire la acţiunile Rusiei”, potrivit Casei Albe, scrie Reuters.

Moscova, care îngrijorează Occidentul cu o acumulare masivă de trupe în apropierea Ucrainei, a dezvăluit săptămâna trecută o listă de propuneri de securitate pe care dorește să le negocieze, inclusiv o promisiune NATO că va renunța la orice activitate militară în Europa de Est și Ucraina.

Exigențele, formulate integral de Moscova pentru prima dată, formează un pachet despre care Rusia spune că este o cerință esențială pentru reducerea tensiunilor în Europa și dezamorsarea crizei din Ucraina.

Țările occidentale au avertizat că Rusia ar putea fi pe cale să lanseze un nou atac asupra Ucrainei, ceea ce Moscova a negat.

Rusia spune că răspunde la ceea ce consideră că sunt amenințări la adresa propriei securități din cauza relațiilor din ce în ce mai strânse ale Ucrainei cu NATO și a aspirațiilor de a adera la Alianță.

 

author avatar
Tudor Borcea