AcasăȘTIRI EXTERNERivalitatea SUA-China în Pacific. Washingtonul renegociază Tratatul privind pescuitul tonului în Pacificul...

Rivalitatea SUA-China în Pacific. Washingtonul renegociază Tratatul privind pescuitul tonului în Pacificul de Sud / Finanțările se triplează

tonRivalitatea SUA-China în Pacific. Washingtonul renegociază Tratatul privind pescuitul tonului în Pacificul de Sud / Finanțările se triplează / foto: The spokesman Review

SUA au semnat un acord de pescuit vital cu un grup de insule din Pacific care va contribui la consolidarea legăturilor de securitate din Oceania pentru a contracara campania Chinei de influență în regiune.

Vicepreședintele Kamala Harris a promis la Forumul Insulelor Pacificului de la Suva un nou impuls diplomatic în regiune, precum și 60 de milioane de dolari pe an sub formă de ajutor, pentru pescuit și dezvoltare, potrivit South China Morning Post.

SUA folosesc „politica tonului” pentru a rezista în fața Chinei

Ea a cerut, de asemenea, unitate în insulele Pacificului, tensiunile crescând în urma deciziei Insulelor Solomon de a semna un pact de securitate cu China în luna aprilie.

„Într-un moment în care vedem actori răi care încearcă să submineze ordinea bazată pe reguli, trebuie să rămânem uniți”, a spus Harris, în ceea ce delegații au înțeles ca face o referire subtilă la China, conform Financial Times.

Tratatul privind pescuitul tonului în regiune a fost semnat inițial în urmă cu 32 de ani și urma să expire la sfârșitul anului. Acordul a fost descris ca fiind unic deoarece a oferit SUA un forum pentru a trata 14 țări din regiune pe o bază multilaterală.

Acordul de pescuit – descris ca fiind „unul dintre cele mai importante ajutoare și aranjamente politice” ale relației Washingtonului cu 16 națiuni și teritorii insulare din Pacific – dictează cât ar trebui să plătească navele americane pentru accesul la zonele economice exclusive din apele din jurul insulelor.

Acordul de pescuit primește o finanțare mai mare

Dar, după ce s-a blocat timp de cinci ani din cauza plăților SUA, acordul privind tonul a fost salvat și modificat într-unul dintre actele finale ale administrației Obama în iunie 2016. Șase ani mai târziu, pactul urmează să fie reînnoit. Dar de data aceasta, diferit. Odată cu creșterea influenței chineze în regiune, Washingtonul încearcă acum să înceapă un nou capitol cu ​​un buget mai mare și o strategie mai largă.

Căutând să „consolideze parteneriatul SUA” cu regiunea Pacificului de Sud, Harris și-a luat o serie de angajamente. Acestea au inclus deschiderea ambasadelor în Tonga și Kiribati, numirea primului trimis al SUA la Forumul insulelor din Pacific și reînființarea misiunii regionale a Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională în Fiji.

author avatar
Andreea Vlad
237 afisari

2 COMENTARII

  1. „Actori rai,submineaza ordinea bazata pe reguli”dixit Camila lui Biden.Bineinteles ca actorul rau este China,iar „ordinea si regulile”foooaarte bune,de altfel au fost impuse,bietilor aborigeni,in conformitate cu interesele SUA dandu-le acestora din urma o bruma de bani.Deh, stapani si sclavi…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger