AcasăȘTIRI EXTERNESUA. Reziduuri nucleare ale Războiului Rece, găsite în miere

SUA. Reziduuri nucleare ale Războiului Rece, găsite în miere

SUA. Reziduuri nucleare ale Războiului Rece, găsite în miere

Eșantioane testate conțineau urme slabe de cesiu-137, un izotop radioactiv al cesiului, care se formează ca produs de fisiune nuclecară a uraniului din reactoarele nucleare și armele nucleare.

Consumatorii americani de miere au îngurgitat reziduuri nucleare fără să știe. În orice caz, asta este ceea ce tinde să demonstreze un studiu al geologului Jim Kaste de la Colegiul William & Mary, din Williamsburg (Virginia).

Cercetătorul și echipa sa au descoperit că mierea provenită dintr-o mare parte a estulului SUA conține urme de cesiu-137, un element radioactiv, relatează Business Insider, care transmite lucrările publicate pe site-ul științific ScienceAlert. Reziduuri care provin din numeroasele teste nucleare efectuate de armata americană în timpul Războiului Rece.

Potrivit specialiștilor, consumatorii nu au de ce se teme: nu există niciun risc pentru sănătatea umană, deoarece reziduurile nucleare nu sunt suficient de ridicate pentru a fi dăunătoare.

Pe de altă parte, această descoperire ar putea face posibilă localizarea „punctelor fierbinți” ale contaminării radioactive a solului și astfel să ofere informații despre efectele pe termen lung ale impactului nuclear asupra mediului.

68 de eșantioane din 122, contaminate

Totul a început când Jim Kaste și-a trimis studenții să măsoare radiațiile nucleare din alimente precum nucile sau fructele. Când omul de știință a testat un borcan cu miere de pe o piață a fermierilor din Carolina de Nord, „detectorul său a înnebunit”, a declarat el pentru ScienceAlert.

El a descoperit apoi că multe dintre borcane conțineau urme slabe de cesiu-137, un element creat de reacția nucleară a uraniului și plutoniului, care alimentează armele atomice.

Explicația este simplă: pentru a face miere, albinele dizolvă nectarul florilor într-un lichid de cinci ori mai concentrat. Agenții contaminanți depuși pe plante sunt supuși aceluiași proces. Dacă proporția de reziduuri rămâne mică (în jur de 0,03 becquereli pe kilogram de miere), Jim Kaste și echipa sa au identificat 68 de probe „contaminate” din cele 122 testate.

Radioactiv și dincolo de moarte

Dar un element i-a tulburat în special pe cercetători: majoritatea testelor cu bombe atomice au fost efectuate în urmă cu mai bine de șase decenii, scrie Le Point.

Or, durata medie de viață a cesiului-137 este de 30 de ani, ceea ce înseamnă că radioactivitatea ar fi trebuit deja să se fi disipat. Deși acest punct nu a fost încă clarificat, studiul observă că condițiile meteorologice de pe coasta de est a Statelor Unite au contribuit la cantitatea neobișnuit de mare de căderi radioactive provenind din testele nucleare.

O proporție mult mai mare, prin comparație, decât cea a dezastrelor nucleare de la Cernobîl sau Fukushima.

 

author avatar
Tudor Borcea
237 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ca sa va dați seama cat sunt de idioți conducătorii ” marelui ” popor american !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger