AcasăȘTIRI EXTERNESUA revine în cursa armelor hipersonice. Ce armă îngrozitoare au testat Forțele...

SUA revine în cursa armelor hipersonice. Ce armă îngrozitoare au testat Forțele Aeriene

SUA revine în cursa armelor hipersonice. Ce armă îngrozitoare au testat Forțele Aeriene / Foto: printscreen

Agenția pentru proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA) și Forțele Aeriene ale SUA au finalizat la 18 iulie cel de-al doilea test de zbor al conceptului Hypersonic Air-Breathing Weapon Concept (HAWC).

Racheta HAWC a fost lansată dintr-o aeronavă și a fost accelerată la o viteză de cinci ori mai mare decât viteza sunetului (6.200 de kilometri/3.900 de mile pe oră).

În cursa hipersonică, alături de Rusia și China

Racheta a atins o altitudine de 11 mile, în timp ce funcțiile sale de zbor și de control au fost monitorizate. Racheta propulsată de un scramjet a îndeplinit cerințele de testare, cum ar fi raza de acțiune tactică, potrivit raportului DARPA, informează The Defense Post.

„Testul a demonstrat modul în care am maturizat rapid tehnologia scramjet accesibilă, care reprezintă baza pentru armele HAWC ”, a declarat președintele Advanced Technology for Raytheon Missiles & Defense, Colin Whelan.

„Cel de-al doilea succes al testului de zbor HAWC este o etapă importantă pentru națiunea noastră, pe măsură ce avansăm sistemele hipersonice”.

Proiectul conceptului HAWC a fost dezvoltat de Raytheon Missiles & Defense și Northrop Grumman.

SUA încearcă să recupereze avansul făcut de Rusia în domeniul armelor hipersonice, arme pe care Moscova le-a folosit și în Ucraina.

De asemenea, în cursa hipersonică a intrat și China, care s-a concentrat pe dezvoltarea unor rachete balistice care să lanseze planoare hipersonice, inclusiv cu încărcătură nucleară

author avatar
Tudor Borcea