AcasăȘTIRI EXTERNESUA. Republicanii cer demiterea consilierului medical de la Casa Albă, Anthony Fauci

SUA. Republicanii cer demiterea consilierului medical de la Casa Albă, Anthony Fauci

SUA. Republicanii cer demiterea consilierului medical de la Casa Albă, Anthony Fauci/ Foto: Facebook

Aleșii republicani din Congresul SUA au cerut, marți, 15 iunie, debarcarea consilierul medical Anthony Fauci – oaia neagră a lui Donald Trump – pentru gestionarea pandemiei Covid-19

„Doctorul Fauci nu a fost ales de americani. El nu a fost ales să conducă economia noastră. El nu a fost ales să decidă cu privire la educația copiilor, ignorând părinții, și, totuși, Fauci ne-a controlat practic viața de un an”, a acuzat parlamentara trumpistă Marjorie Taylor Greene, prezentând un proiect de lege care solicită demiterea acestuia.

„Fauci lied. People died”

„Fauci a mințit. Oamenii au murit ”, a proclamat o pancartă decorată cu o fotografie a acestui imunolog respectat care a servit sub şapte preşedinţi din ambele partide, dar a devenit oaia neagră a lui Donald Trump, la sfârşitul mandatului său.

Proiectul de lege prezentat de republicani nu are nicio șansă să fi aprobat într-un Congres controlat de democrați, dar o jumătate de duzină de republicani ai Camerei Reprezentanților au profitat de prezentarea lui pentru a evidenția că Fauci a înșelat SUA, sprijinindu-se pe o serie de e-mailuri recent publicate.

Virusul din Wuhan

„Anthony Fauci a mințit luni întregi despre originile virusului din Wuhan”, l-a acuzat Paul Gosar, vorbind despre marele oraș din centrul Chinei, unde virusul a apărut pentru prima dată la sfârșitul anului 2019, scrie AFP.

Fauci „a dat sfaturi contradictorii cu privire la sursa virusului, transmiterea virusului, virulența virusului, eficacitatea măștilor și vaccinurilor, eficacitatea distanțării sociale”, a continuat republicanul.

Pandemia a apărut în Statele Unite în timpul ultimului an al mandatului lui Donald Trump, a cărui gestionare a fost puternic criticată. Numărul de morți din cauza Covid-19 a depășit, marți, 600.000, în această țară, cea mai îndoliată din lume.

„Există un cuvânt pentru asta: o armă biologică”

Succesorul democrat al lui Trum, Joe Biden, şi Casa Albă au reiterat încrederea lor în doctorul Anthony Fauci după publicarea e-mailurilor sale.

Grupul republicanilor și-a repetat acuzațiile împotriva Institutului de Virusologie din Wuhan, vizând în special așa-numitele cercetări „câştig de funcţie” (gain-of-function) care constau în modificarea deliberată a codului genetic al unei molecule.

Directorul unuia dintre laboratoarele acestui institut, Shi Zhengli, a respins aceste acuzații de manipulare genetică periculoasă, într-un interviu publicat luni de New York Times.

„Există un cuvânt pentru asta: o armă biologică”, a spus Marjorie Taylor Greene. „Am fost cu toții victime ale unei arme biologice? Cerem răspunsuri, iar doctorul Fauci trebuie să le dea”.

author avatar
Tudor Borcea