AcasăȘTIRI EXTERNESUA reiau ajutorul pentru palestinieni, Israelul reacționează

SUA reiau ajutorul pentru palestinieni, Israelul reacționează

SUA reiau ajutorul pentru palestinieni, Israelul reacționează

Administrația americană intenționează să restabilească ajutorul destinat palestinienilor în valoare de aproape 200 de milioane de euro (235 milioane de dolari), a declarat secretarul de Stat Antony Blinken. 

Joe Biden își înmulțește mesajele pentru a se reconecta cu palestinienii. Statele Unite au anunțat, miercuri, reluarea ajutorului acordat acestora din urmă, ajutor întrerupt sub președinția lui Donald Trump, în special prin restabilirea finanțării UNRWA, o agenție a ONU pentru refugiații palestinieni.

În total, acest ajutor va ajunge la 235 milioane de dolari, sau aproape 200 de milioane de euro.

„Ajutorul american pentru poporul palestinian servește intereselor și valorilor Statelor Unite. Oferă asistență crucială celor care au nevoie, promovează dezvoltarea economică și sprijină dialogul israeliano-palestinian, coordonarea securității și stabilității”, a declarat Antony Blinken.

În detaliu, planul prevede deblocarea unui fond de aproximativ 150 de milioane de dolari prin intermediul UNRWA, 75 de milioane de dolari ca ajutor eonomic și de dezvoltare și 10 milioane de dolari pentru programele de pace, a indicat Blinken.

Relații care erau înghețate din 2017

Consilierii lui Joe Biden au semnalat, de asemenea, că vor să restabilească ca prioritate obiectivul unei soluții „două state” pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

Relațiile dintre Washington și Autoritatea Palestiniană au fost practic înghețate după anunțul lui Donald Trump, în 2017, a recunoașterii sale unilaterale a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Statele Unite au decis atunci să-și reducă contribuția la UNRWA.

Ahmed Abou Houly, membru al comitetului executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OLP), a declarat miercuri că se va întâlni prin videoconferință cu un reprezentant al Departamentului de Stat al SUA pentru a-și exprima recunoștința pentru acest „sprijin foarte important”.

Primul ministru al Autorității Palestiniene Mohammed Shtayyeh a declarat că reluarea ajutorului ar trebui să fie doar un prim pas.

„Așteptăm cu nerăbdare nu numai reluarea ajutorului financiar, ci și revenirea relațiilor politice cu Statele Unite, într-un mod care permite poporului nostru palestinian să își îndeplinească drepturile legitime de a înființa un stat independent cu Ierusalimul drept capitală”.

Premierul palestinian a cerut, de asemenea, Washingtonului să „facă presiuni asupra Israelului pentru a reduce dorința de extindere și colonizare în teritoriile ocupate”.

„Dezamăgire” și „dezacord” din partea Israelului

De partea sa, ambasadorul israelian în Statele Unite și-a exprimat „dezamăgirea” după acest anunț de la Washington.

„Mi-am exprimat dezamăgirea și dezacordul față de decizia de a relua finanțarea pentru UNRWA fără a se asigura mai întâi că se efectuează anumite reforme, în special cu scopul de a pune capăt incitării (antisemitismului) și de a elimina conținutul antisemit din programa școlară”, a declarat ambasadorul Gilad Erdan, scrie France 24.

Noua finanțare promisă de Washington se adaugă celor 15 milioane de dolari deja anunțați de SUA pentru a ajuta palestinienii care se confruntă cu pandemia Covid-19, în timp ce Israel, liderul mondial în vaccinare, este acuzat că nu a permis teritoriilor ocupate să beneficieze de aceste avantaje.

Potivit Israelului, campania de vaccinare în teritoriile palestiniene este responsabilitatea Autorității Palestiniene.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
140 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger