AcasăȘTIRI EXTERNESUA recunoaște. Armata ar pierde un război cu China în strâmtoarea Taiwan

SUA recunoaște. Armata ar pierde un război cu China în strâmtoarea Taiwan

SUA recunoaște. Armata ar pierde un război cu China în strâmtoarea Taiwan / Foto: printscreen

Statele Unite, în starea militară actuală, nu vor putea să câștige în cazul unei confruntări militare cu China, a afirmat Wall Street Journal, citând estimări ale Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Potrivit experților centrului, situația din jurul Ucrainei a scos la iveală o serie de probleme ale complexului militar-industrial american, în special lentoarea și dificultatea de a crește producția.

Timpul va lucra în defavoarea SUA

Motiv pentru care, într-un potențial conflict regional, armata americană s-ar trezi în curând fără armele de care are atâta nevoie.

„În aproape două duzini de iterații ale unui joc de război al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, care a examinat un război SUAChina în strâmtoarea Taiwan, SUA și-au consumat toate rachetele aer-sol și rachetele anti-navă cu rază lungă de acțiune cu ghidaj precis, în prima săptămână a conflictului”, se arată în articol, scrie Tass.

Ziarul a subliniat că o parte a problemei a fost reprezentată de reticența companiilor americane din domeniul apărării de a semna contracte pe termen lung pentru producția de muniție cu Pentagonul, din cauza riscurilor financiare. În plus, există probleme legate de lanțul de aprovizionare și de obținerea diferitelor materiale și componente, în special a metalelor din pământuri rare, asupra cărora China deține un monopol, precum și a aluminiului, titanului și microelectronicii.

Autorii articolului au subliniat că desfășurarea unor sisteme de rachete precum sistemul de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot sau racheta de croazieră Tomahawk lansată din aer ar putea dura mult. „Timpul este o constrângere majoră. Poate dura aproximativ doi ani pentru a produce anumite tipuri de rachete și sisteme (…) Aceste termene de execuție sunt, în general, pentru a livra primele rachete – nu ultimele”, se arată în articol.

Beijingul oficial consideră Taiwanul o provincie a Republicii Populare Chineze, iar această poziție este susținută de numeroase țări, inclusiv de Rusia.

În 1979, SUA au întrerupt relațiile diplomatice cu Taiwanul și au stabilit relații cu China. Deși recunoaște politica „o singură Chină”, Washingtonul continuă, în același timp, să mențină contactul cu administrația de la Taipei și aprovizionează insula cu arme. Tensiunile din regiunea strâmtorii Taiwan au escaladat și mai mult după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat insula pe 2 și 3 august, ceea ce a provocat critici dure din partea Beijingului.

author avatar
Tudor Borcea