AcasăȘTIRI EXTERNESUA pun mâna pe piața europeană a gazelor / Primele livrări de...

SUA pun mâna pe piața europeană a gazelor / Primele livrări de GNL american

SUA pun mâna pe piața europeană a gazelor / Primele livrări de GNL american

Bulgaria va primi livrări de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA începând din iunie, după ce compania Gazprom din Rusia a întrerupt livrările de gaze, a declarat miercuri guvernul de la Sofia.

Aranjamentul a fost convenit în cadrul unei întâlniri între primul ministrul bulgar Kiril Petkov și vicepreședintele american Kamala Harris, la Washington, a precizat guvernul bulgar.

La prețuri mai mici decât Gazprom

„Livrările reale de gaze naturale lichefiate către Bulgaria la prețuri mai mici decât cele ale Gazprom au fost convenite începând cu luna iunie”, a precizat guvernul într-un comunicat, fără a da detalii.

Gazprom a întrerupt livrările de gaze către Bulgaria și Polonia la 27 aprilie, după cele două țări au refuzat să plătească gazele rusești în ruble. Bulgaria consumă aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an, din care peste 90% proveneau din Rusia.

Bulgaria a intensificat discuțiile cu Azerbaidjanul pentru a crește livrările de gaze și încearcă să ajungă la un acord privind acordurile de GNL prin intermediul terminalelor din Grecia și Turcia, scrie Alarabiya News.

De asemenea, a solicitat achiziții comune de gaze în UE pentru a face prețurile mai competitive.

author avatar
Tudor Borcea