AcasăȘTIRI EXTERNESUA pot transforma economia UE într-un deșert industrial. Strategia Bruxelles-ului împotriva planului...

SUA pot transforma economia UE într-un deșert industrial. Strategia Bruxelles-ului împotriva planului lui Joe Biden

SUA pot transforma economia UE într-un deșert industrial. Strategia Bruxelles-ului împotriva planului lui Joe Biden / Foto: printscreen

UE plănuiește un fond de subvenții, în timp ce industria sa se confruntă cu o amenințare „existențială” din partea SUA. Industria europeană se află într-o situație de urgență din cauza prețurilor ridicate la gaze și a noilor subvenții generoase acordate rivalilor americani.

UE pregătește o mare campanie de subvenționare pentru a preveni ca industria europeană să fie distrusă de rivalii americani, au declarat doi oficiali europeni de rang înalt.

Subvențiile lui Biden, pericol pentru industria europeană

Europa se confruntă cu o dublă lovitură din partea SUA. Dacă nu era de ajuns că prețurile la energie par să rămână permanent mult mai mari decât cele din SUA datorită războiului început de Rusia în Ucraina, președintele american Joe Biden pregătește în prezent și o schemă de subvenții industriale în valoare de 369 de miliarde de dolari pentru a sprijini industriile „verzi”, în cadrul Inflation Reduction Act (IRA).

Oficialii UE se tem că întreprinderile se vor confrunta acum cu o presiune aproape irezistibilă pentru a muta noile investiții în SUA, mai degrabă decât în Europa. Comisarul pentru piața internă a UE, Thierry Breton, avertizează că noul pachet de subvenții al lui Biden reprezintă o „provocare existențială” pentru economia europeană, scrie Politico.

Măsuri pentru evitarea unui „deșert industrial”

Comisia Europeană și țări precum Franța și Germania și-au dat seama că trebuie să acționeze rapid dacă vor să împiedice transformarea continentului într-un deșert industrial. Potrivit celor doi înalți funcționari, UE lucrează acum la un program de urgență pentru a direcționa bani către industriile cheie de înaltă tehnologie.

Soluția provizorie care se pregătește în prezent la Bruxelles este de a contracara subvențiile americane cu un fond propriu al UE, au declarat cei doi înalți oficiali.

Acesta ar fi un „Fond de suveranitate europeană”, care a fost deja menționat în discursul privind starea Uniunii de către președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în septembrie, pentru a ajuta întreprinderile să investească în Europa și să respecte standarde ecologice ambițioase.

Oficiali de rang înalt au declarat că UE trebuie să acționeze extrem de rapid, deoarece companiile iau deja decizii cu privire la locul în care își vor construi viitoarele fabrici, de la baterii și mașini electrice la turbine eoliene și microcipuri.

„Furtuna perfectă” pentru producători

Un alt motiv pentru care Bruxelles-ul trebuie să reacționeze rapid este acela de a evita ca fiecare țară din UE să fie nevoită să cheltuiască singură banii de urgență, au avertizat oficialii. Răspunsul haotic la criza prețurilor la gaze, în care țările UE au reacționat cu tot felul de măsuri naționale de sprijin care au amenințat să submineze piața unică, este încă un punct sensibil la Bruxelles.

Comisarul Breton, în special, a fost cel care a tras un semnal de alarmă. Luni, la o întâlnire cu liderii industriei UE, Breton a lansat un avertisment cu privire la „provocarea existențială” pe care o reprezintă pentru Europa IRA. Breton a declarat că este acum o chestiune de maximă urgență pentru a „inversa procesul de dezindustrializare care are loc”.

Comisarul s-a făcut ecoul apelurilor liderilor de afaceri din întreaga Europă care au avertizat asupra unei furtuni perfecte care se pregătește pentru producători, potrivit președintelui BusinessEurope, Fredrik Persson.

Războiul mașinilor electrice

Legea americană privind reducerea inflației este o problemă pentru țările producătoare de automobile din UE, cum ar fi Franța și Germania, deoarece încurajează consumatorii să „cumpere produse americane” atunci când vine vorba de vehicule electrice.

Bruxelles-ul și capitalele UE consideră că acest lucru subminează comerțul liber la nivel mondial, iar Bruxelles-ul dorește să încheie un acord prin care companiile sale să se poată bucura de aceleași beneficii americane.

Având în vedere că o soluție diplomatică pare puțin probabilă, iar Bruxelles-ul dorește să evite un război comercial total, o cursă a subvențiilor pare din ce în ce mai probabilă ca un plan B controversat.

Pentru a face acest lucru, va fi vital să se asigure sprijinul Germaniei și al comisarilor mai liberali din punct de vedere economic, cum ar fi Valdis Dombrovskis, șeful Comisiei pentru comerț, și Margrethe Vestager, șefa Comisiei pentru concurență.

În cadrul unei reuniuni a miniștrilor comerțului din UE care va avea loc vineri, Bruxelles-ul speră să obțină mai multă claritate din partea Berlinului cu privire la disponibilitatea de a încălca tabuul subvențiilor.

Contraatac franco-german

Franța a cerut de mult timp un contraatac împotriva Washingtonului, prin canalizarea fondurilor de stat în industria europeană pentru a ajuta campionii industriali de pe continent. Această idee câștigă acum teren și la Berlin, care a fost în mod tradițional mai liberal din punct de vedere economic.

Marți, ministrul german al economiei, Robert Habeck, și omologul său francez, Bruno Le Maire, au emis o declarație comună în care au solicitat „o politică industrială a UE care să permită companiilor noastre să prospere în competiția globală, în special prin leadership tehnologic”, adăugând că „dorim să coordonăm îndeaproape o abordare europeană a unor provocări precum Legea privind reducerea inflației din Statele Unite”.

În afară de reuniunea miniștrilor comerțului de vineri, ideea va fi discutată în mod informal și de miniștrii concurenței săptămâna viitoare. Un oficial a declarat că liderii europeni o vor discuta, de asemenea, în marja reuniunii la nivel înalt a Balcanilor de Vest din 6 decembrie și la Consiliul European de la jumătatea lunii decembrie.

author avatar
Tudor Borcea