AcasăȘTIRI EXTERNESUA pornește misiunile în Arctica. Rusia nu este „actor responsabil”

SUA pornește misiunile în Arctica. Rusia nu este „actor responsabil”

SUA pornește misiunile în Arctica. Rusia nu este „actor responsabil”

Arctica ar putea deveni următoarea regiune în care SUA va executa operații de asigurare a libertății de navigație, cunoscute în limbaj militar ca FONOPS, a declarat reprezentantul Gărzii de Coastă americane.

„Cu o valoare estimată la 1 trilion de dolari, generată de minerale rare, o treime din aprovizionarea mondială cu gaze naturale lichefiate și specii de pești migratori, Arctica atrage din ce în ce mai mult trafic, în special din Rusia care extrage între 20 și 24% din produsul său intern brut din regiune”, a declarat comandantul Gărzii de Coastă, Karl Schultz, într-o discuție online organizată de Brookings Institution din Washington.

„Ordinea internațională bazată pe norme”

În timp ce Rusia are „acces și drepturi legitime” în zonă, SUA au, de asemenea, obligația de a păstra „ordinea internațională bazată pe norme”, dacă Rusia sau o altă țară cu interese arctice, precum China, nu reușesc să fie „actori responsabili”. „Nu vreau să acuz Rusia că ar face ceva anume, dar cred că ceea ce am văzut privind înclinația de a fi o prezență agresivă este ceva care impune o forță de contracarare, de temperare”, a detaliat Schultz, scrie Defense Romania.

Rusia a majorat anul trecut numărul zborurilor cu bombardierele strategice Tu-95 Bear lângă Alaska și poziționează avioanele de interceptare MiG-31BM Foxhound la bazele aeriene din zona Mării Barenț. Recent, a organizat exercițiile anuale Ocean Shield pentru a-și apăra abordările maritime în Arctica și Pacific, care includeau debarcări amfibii în Peninsula Chukotka, lângă Alaska.

Doar un singur spărgător de gheață are SUA

În același timp, Garda de Coastă a SUA nu are resursele necesare pentru a patrula în Arctica, având în funcțiune un singur spărgător de gheață greu, Polar Star. „Prezența este egală cu influența, în Arctica, și, în acest moment, ne lipsește foarte mult”, a declarat Schultz.

Departamentul Marinei și-a lansat Planul strategic pentru Arctica în ianuarie 2021, menționând că „Forțele Navale americane trebuie să opereze mai asertiv în întreaga regiune arctică, pentru a prevala în competiția de zi cu zi”.

Mările arctice „libere”

Potrivit documentului, provocarea constă în  „aplicarea puterii navale pentru a menține mările arctice libere și deschise și a descuraja comportamentul coercitiv și agresiunea convențională”.

Având o misiune navală și autorități de aplicare a legii, Garda de Coastă este poziționată în mod unic pentru a fi reprezentantul SUA în regiune, a spus Schultz.

Biden și Putin, cu gheață la cap

„Ceea ce ne preocupă este modul în care se comportă Rusia în acest spațiu – aceleași preocupări pe care le avem în ceea ce privește ordinea și aderarea la regulile internaționale, guvernanța maritimă modernă. Garda de Coastă are o mare credibilitate, suntem recunoscuți pe tot globul că aderăm și modelăm aceste comportamente”, a declarat Schultz.

La întâlnirea din 18 iunie, președintele SUA, Joe Biden, și președintele rus, Vladimir Putin, au discutat și despre Arctica. În timp ce Biden a cerut „să facem din Arctica o regiune de cooperare, mai degrabă decât una de conflict”, Putin a descris regiunea drept o „zonă de înțelegere”.

 

author avatar
Tudor Borcea
204 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger