AcasăȘTIRI EXTERNESUA. Penurie de șoferi pentru autobuze școlare. Părinții, recrutați la volan

SUA. Penurie de șoferi pentru autobuze școlare. Părinții, recrutați la volan

SUA. Penurie de șoferi pentru autobuze școlare. Părinții, recrutați la volan

Statele Unite se confruntă cu o lipsă de șoferi de autobuze școlare, în urma crizei sanitare generate de Covid-19, care a dat peste cap piața muncii. Școlile caută disperate soluții. Unele apelează la familii, cerându-le să asigure transportul copiilor contra cost.

Șoferii de autobuze școlare au devenit atât de rari încât, spre exemplu, în statul american Pennsylvania, oficialii școlilor le oferă bani părinților elevilor pentru a-și conduce ei înșiși copiii la școală. În Wilmington, un bonus de 700 de dolari (594 euro) este astfel oferit familiilor pentru a-și lăsa și recupera copiii pe tot parcursul anului școlar, relatează The Washington Post.

Anul școlar, întârziat

În Pittsburgh, începutul anului școlar este întârziat cu două săptămâni. Unitățile se confruntă cu o problemă majoră pe care nu o anticipaseră: lipsa forței de muncă. „Avem cele mai grave dificultăți în recrutarea de personal”, a declarat Aaron Bass, directorul unei școli din Wilmington. În principal șoferi de autobuz, dar și îngrijitori, asistenți medicali sau angajați la cantină”.

Prin urmare, o parte din buget este dedicată remunerației familiilor. „Mi-aș dori să pot folosi acești bani pentru autobuzul școlar, dar nu mai avem suficienți șoferi, deplânge Aaron Bass. Aceasta este una dintre consecințele pandemiei”. Economia americană și-a revenit în timpul verii, dar multe sectoare încă se luptă să găsească mână de lucru.

Furați de comerțul online

Lipsa șoferilor se resimte în întreaga țară pe măsură ce se apropie începutul anului școlar. Principala explicație este direct legată de criza sanitară, scrie Ouest-France. Creșterea cumpărăturilor online a făcut ca transportatorii de colete să recruteze în masa șoferi. Și mai degrabă decât să rămână acasă și să aștepte începutul anului școlar, mii de șoferi și-au schimbat autobuzul școlar cu o camionetă de livrare.

Există și altă problemă. Pentru respectarea distanțării sociale, capacitatea autobuzelor este redusă. Trebuie făcute deci mai multe drumuri pentru a asigura rotația transportului, deci mai mulți șoferi. De unde și soluția preconizată: apelul la părinți pentru a asigura transportul copiilor.

 

author avatar
Tudor Borcea
235 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger