AcasăȘTIRI EXTERNESUA. Pentru un „furt” de 43 de cenți, o persoană fără adăpost...

SUA. Pentru un „furt” de 43 de cenți, o persoană fără adăpost riscă 7 ani de închisoare

SUA. Pentru un „furt” de 43 de cenți, o persoană fără adăpost riscă 7 ani de închisoare

Pentru că nu a plătit 43 de cenți (0,37 eurocenți) cumpărând o sticlă de răcoritoare, un american riscă să fie aruncat după gratii. Bărbatul fusese anterior condamnat pentru fapte similare, ceea ce agravează cazul său, conform legilor în vigoare în statul Pennsylvania, SUA.

În comitatul Perry, un panou în vitrina unei benzinării invita la o ofertă tentantă: două băuturi răcoritoare pentru 3 dolari (2,56 euro). Joseph Sobolewski, 38 de ani, a intrat a luat o sticlă, a lăsat o bancnotă de doi dolari (1,71 euro) pe tejghea și a plecat, crezând că a plătit puțin mai mult pentru o sticlă decât prețul indicat.

Dar, de aici, totul s-a schimbat pentru această persoană fără adăpost, după cum a raportat site-ul american Pennlive. De fapt, sticla a costat 2,29 dolari (1,95 euro) și nu 1,50 dolari (1,28) așa cum credea Joseph. Dintr-o dată, el a „furat” comerciantul 43 de cenți. Pentru a beneficia de o sticlă de 1,5 dolari, trebuia să cumpere două sticle de răcoritoare…

„Regula de trei furturi”

Comerciantul a alertat poliția. Pentru 43 de cenți. Oamenii legii îl găsesc pe Joseph Sobolewski. Acesta din urmă este acum încarcerat în așteptarea procesului său programat pentru noiembrie.

Dacă dorește să fie eliberat, este necesar să depună o cauțiune de 50.000 de dolari cash. Evident, Sobolewski nu are o astfel de sumă. Mai rău, el se confruntă cu până la șapte ani de închisoare, scrie Ouest-France.

Regula „de trei furturi” se aplică scrupulos în statul Pennsylvania. Adică, dacă o persoană a fost deja condamnată de două ori pentru furt, a treia astfel de infracțiune este considerată automat una gravă, sever pedepsită, indiferent de valoarea furtului. În același mod ca uciderea din culpă sau purtarea unei arme de foc fără permis.

Or, Joseph Sobolewski are două antecedente: în urmă cu peste zece ani, a plecat fără să plătească combustibilul de la o benzinărie și, în 2011, a furat o pereche de pantofi.

Bărbatul a fost deja amendat pentru ambele cazuri. De data aceasta se confruntă cu o pedeapsă între trei ani și jumătate și șapte ani de închisoare. Site-ul Pennlive raportează, de asemenea, că managerul stației i-a cerut să-i dea cei 43 de cenți.

Legea-i lege, dar…

Ceea ce deranjează în acest caz este cantitatea derizorie a „furtului” pentru care persoana fără adăpost este urmărită penal. Procurorul va trebui acum să demonstreze că nu a fost o neînțelegere și că Joseph Sobolewski a jefuit intenționat magazinul.

Poliția se apără invocând că agenții „au aplicat legea”. Legea este lege, desigur, dar Brandon Flood, directorul Comisiei pentru eliberări conditionate din Pennsylvania a declarat: „Nu există nimic penal în acest caz. Cred că este o neînțelegere, cantitatea foarte mică prejudiciului o demonstrează, există modalități mai inteligente de a gestiona această situație”.

author avatar
Tudor Borcea