AcasăȘTIRI EXTERNEO universitate câștigă dreptul de a impune vaccinarea studenților

O universitate câștigă dreptul de a impune vaccinarea studenților

SUA. O universitate câștigă dreptul de a impune vaccinarea studenților

Un judecător federal a validat luni, 19 iulie, decizia unei universități de a impune vaccinul anti-Covid-19 studenților și personalului său, în timp ce subiectul stârnește polemici pe măsură ce se apropie deschiderea cursurilor.

Magistratul Damon Leichty de la tribunalul din South Bend Court, la est de Chicago, a pronunțat prima hotărâre cu privire la această chestiune, dar ea poate face obiectul unor apeluri până la Curtea Supremă.

„Interesul legitim al sănătății publice”

Sesizat de urgență de opt studenți, Damon Leichty a refuzat să suspende noile reguli sanitare impuse de Universitatea din Indiana pentru reluarea cursurilor între 1 și 15 august. Aceste reguli impun vaccinarea obligatorie pentru cei 90.000 de studenți și 40.000 de angajați, dar prevăd scutiri din motive religioase sau medicale.

Constituția permite studenților „să refuze tratamentul medical pe principiul dreptului de a dispune de propriul corp”, scrie judecătorul Damon.

Dar, de asemenea, autorizează „să impună un proces rezonabil de vaccinare în interesul legitim al sănătății publice”, adaugă el. „Acest lucru a făcut universitatea”, a tranșat Damon Leichty într-o decizie de o sută de pagini.

Motive religioase

Dintre cei opt reclamanți, șase beneficiază deja de o scutire din motive religioase, dar nu au vrut să poarte masca sau să respecte distanțarea socială, a reamintit judecătorul.

Unii au avansat obiective religioase sau frica de a nu fi discriminați, alții au calificat această măsură drept „un atac cultural”, scrie magistratul. Cu toate acestea, în ultimele luni, toți au fost de acord să respecte aceste măsuri sanitare în alte contexte, subliniază el.

Campania de vaccinare din Statele Unite, care a făcut progrese enorme împotriva pandemiei, s-a blocat în ultimele săptămâni. Aproximativ 68% dintre adulți au primit cel puțin o primă doză, dar există mari disparități geografice.

Antivax, pro Donald Trump

Opoziția față de vaccin este strâns legată de diviziunile politice americane, cu o ostilitate mult mai accentuată la dreapta, în special în rândul susținătorilor lui Donald Trump, scrie AFP.

Mai multe grupuri conservatoare, precum asociația studențească Turning Point, au început o campanie împotriva vaccinării obligatorii în campusuri și susțin reclamațiile din toată țara. Universitățile au luat diferite poziții, 500 cerând în prezent studenților sau personalului lor să primească injecții anti-Covid-19.

author avatar
Tudor Borcea
276 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger