AcasăȘTIRI EXTERNESUA. O statuie emblematică a generalului Robert Lee, scoasă de pe soclu...

SUA. O statuie emblematică a generalului Robert Lee, scoasă de pe soclu și tăiată în două cu fierăstrăul (VIDEO/FOTO)

SUA. O statuie emblematică a generalului Robert Lee, scoasă de pe soclu și tăiată în două cu fierăstrăul (VIDEO/FOTO)

După câțiva ani de tensiuni axate pe trecutul sclavagist al Statelor Unite, cel mai important monument denunțat ca simbol „rasist” din țară a fost demontat, miercuri, în Virginia: gigantica statuie a generalului Lee, fostul comandant al sudiștilor.

După ce a tronat timp de peste 130 de ani pe soclul său de 12 metri înălțime, statuia ecvestră a fost coborâtă cu o macara, în Richmond, fosta capitală secesionistă din timpul Războiului Civil (1861-1865).

F..k these statues

Sute de oameni s-au adunat de la distanță pentru a asista la eveniment. Unii au ridicat pumnii, au lansat injurii la adresa generalului Lee și au strigat victorie când impunătoarea piesă de bronz, opera artistului francez Antonin Mercié, a fost smulsă de pe soclul său.

Principalul lider militar confederat, Robert Lee a luptat cu statele din sud împotriva celor din nord care aboliseră sclavia.

Această retragere a statuii unuia din cei mai respectați generali din istoria SUA „șterge o pată de pe istoria Virginiei și istoria Americii”, a declarat Muhammad Abdul-Rahman, responsabil al unei asociații locale.

Sub presiunea Black Lives Matter

În timp ce multe monumente confederate din întreaga țară au fost recent dezasamblate pe ascuns – uneori la miezul nopții – sub presiunea mișcării Black Lives Matter, guvernatorul democrat al Virginiei, Ralph Northam, a dorit să-i dea un impact national scoaterii statuii generalului Lee.

Monumentele care îl celebrează pe Robert Lee și pe celelalte mari figuri ale statelor din sud sunt astăzi văzute ca simboluri „rasiste” de o bună parte a americanilor, alții considerând dimpotrivă că fac parte din moștenirea lor istorică. Chestiunea rămâne sensibilă, scrie AFP.

Trump: Cultura și istoria ne sunt distruse de stânga radicală

Ilustrare a diviziunii profunde care împarte țara pe acest subiect, fostul președinte republican Donald Trump a denunțat, miercuri într-un comunicat de presă, dezasamblarea acestei „magnifice” statui care celebrează pe „unul dintre cei mai mari strategi”.

„Cultura noastră este distrusă, iar istoria noastră și moștenirea noastră, fie ea bună sau rea, sunt șterse de stânga radical”, a spus el.

Guvernatorul Northam își anunțase intenția de a înlătura statuia generalului confederat în iunie 2020, la zece zile după moartea în Minneapolis, a lui George Floyd, un afro-american asfixiat sub genunchiul unui polițist alb, Derek Chauvin.

Un război de gherilă judiciar lansat de susținătorii păstrării statuii confederate – cea mai mare din țară – a întârziat dezmembrarea, validată săptămâna trecută printr-o decizie a Curții Supreme a Virginiei.

Înaltă cât șase etaje

Odată scoasă de pe soclu, statuia, care cântărea 12 tone și se ridica la înălțimea unui imobil cu șase etaje, a fost tăiată în două cu fierăstrăul, la nivelul centurii generalului. Cele două bucăți au fost transportate apoi pe o platformă. „A cui este strada aceasta? A noastră!”, au scandat martorii adunați pe „Monument Avenue”, acest bulevard din Richmond jalonat, până în 2020, cu alte statui confederate.

Acest cartier în mod normal liniștit a devenit un epicentru de tensiune și contestare, după cum o soclul statuii, vandalizat de graffiti și lozinci.

Richmond „nu mai este capitala Confederației”, a declarat Levar Stoney, primarul afro-american al acestui oraș situat la sud de Washington.

Monumentul ecvestru „va fi depozitat într-un loc sigur sub responsabilitatea statului în așteptarea unei decizii cu privire la un loc final adecvat pentru a-l expune”, a spus guvernatorul într-un comunicat.

 

author avatar
Tudor Borcea