AcasăȘTIRI EXTERNESUA: „O invazie a Rusiei în Ucraina poate începe în orice moment”....

SUA: „O invazie a Rusiei în Ucraina poate începe în orice moment”. Legătura cu China

SUA: „O invazie a Rusiei în Ucraina poate începe în orice moment”. Legătura cu China

Șeful diplomației SUA, Antony Blinken, a estimat vineri, 11 februarie,  că o invazie a Ucrainei de către Rusia ar putea avea loc înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Secretarul de stat al SUAa asigurat vineri că Rusia adună și mai multe trupe la granița cu Ucraina.

„Am încercat totul cu Rusia”

„Suntem într-o perioadă în care o invazie ar putea începe în orice moment și, pentru a fi clar, asta include Jocurile Olimpice”, a spus el, eliminând speculațiile conform cărora Moscova așteaptă până la sfârșitul Jocurilor de la Beijing, care se încheie pe 20 februarie, pentru a evita să-și umbrească aliatul chinez.

„Pentru a spune simplu, continuăm să vedem semne foarte îngrijorătoare ale unei escalade a Rusiei”, a explicat Antony Blinken după întâlnirea cu partenerii săi Quad, care includ Australia, India, Japonia și Statele Unite, la Melbourne, scrie AFP.

Potrivit diplomatului american, SUA „ar prefera de departe să rezolve divergențele” cu Rusia „prin diplomație”. „Am depus toate eforturile pentru a discuta cu Rusia”, a spus el. „Dar, în același timp, am fost foarte clar în ceea ce privește consolidarea disuasiunii și apărării și i-am spus clar Rusiei că, dacă alege calea unei agresiuni ulterioare, se va confrunta cu consecințe majore”.

Biden le cere americanilor din Ucraina să plece

Antony Blinken a făcut aceste remarci la scurt timp după ce președintele american Joe Biden le-a cerut americanilor din Ucraina să părăsească țara, semn că războiul s-ar putea apropia.

„Cetăţenii americani trebuie să plece, trebuie să plece acum ”, a îndemnat el într-un interviu pentru NBC News. „Avem de-a face cu una dintre cele mai mari armate din lume. Este o situație foarte diferită, lucrurile ar putea scăpa rapid de sub control”.

author avatar
Tudor Borcea