AcasăȘTIRI EXTERNESUA o încasează în războiul gazelor cu UE

SUA o încasează în războiul gazelor cu UE

Germania va finaliza gazoductul Nord Stream 2, spune cancelarul Angela Merkel, în pofida încercărilor SUA de a opri proiectul. Casa Albă a amenințat Europa cu sancțiuni crescânde din cauza legăturilor cu gazele rusești (pe de-o parte se află Rusia, în calitate de furnizor, şi Germania împreună cu alte state europene, în calitate de beneficiari), exportatorii energetici americani privesc cu jind spre piața europeană, dar se și tem de represaliile blocului comunitar din cauza politicilor administrației Trump.

Merkel  a vizitat circumscripţia sa din nordul Germaniei și a vorbit despre sancţiunile impuse de Washington entităţilor asociate la construcţia conductei în Marea Baltică şi care, odată finalizată, va livra gaze naturale către Germania şi pe piaţa europeană mai extinsă. ”Nu considerăm legale aceste sancţiuni extrateritoriale, adică cele care trec dincolo de teritoriul Statelor Unite”, a declarat cancelarul. Anul trecut, SUA au început să impună sancţiuni proiectului Nord Stream 2, iar de atunci Trump o tot ține că Germania ar putea deveni “ostaticul Rusiei”  și  ameninţă o serie de firme europene participante la construcţia gazoductului.

O încercare păguboasă de a-și justifica interesele economice – SUA vor să vândă gaz lichefiat Europei, dar acesta este considerabil mai scump decât gazul rusesc.Rusia are tot interesul să țină robinetul deschis, deoarece, la rândul ei, este supusă sancțiunilor Statelor Unite. Acum, companiile americane sunt îngrijorate că UE va riposta  împotriva a ceea ce consideră sancțiuni extrateritoriale ilegale ale SUA care îi subminează suveranitatea. „Acesta nu este un mod de a trata aliații și prietenii.  Uniunea Europeană ar trebui să demonstreze fără echivoc că nu va fi șantajată.

Dacă diplomația eșuează, vom avea nevoie de tarife de penalizare la fracking de gaze sau chiar de o interdicție de import ca o contrasensiune dureroasă, deoarece industria gazelor din SUA pare să fie un factor principal al politicii de sancțiuni”, a avertizat Klaus Ernst, președintele comisiei pentru afaceri și economie a parlamentului german. Aceasta este o mare problemă pentru furnizorii americani de gaze naturale lichefiate (GNL) din Texas, Pennsylvania și din alte părți, care văd Europa ca pe o piață majoră, notează Politico. “A spune Europei că nu poate cumpăra petrol iranian a fost un afront.

Dar spunându-i Germaniei că nu poate cumpăra gaz rusesc atunci când sunt deja conectați și cumpără gaz rusesc e deja prea mult. Germania se uita la asta și spune: „Ne vei sancționa? Ei bine, avem și noi instrumente economice,” a declarat Kevin Book, director general al grupului de reflecție energetic ClearView și membru al Consiliului pentru Relații Externe și al Consiliului Național al Petrolului din SUA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
173 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger