AcasăȘTIRI EXTERNESUA: Nu vom lăsa China să conteste ordinea mondială

SUA: Nu vom lăsa China să conteste ordinea mondială

SUA: Nu vom lăsa China să conteste ordinea mondială/ Foto:Facebook

Într-un interviu, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că China a acționat „mai represiv” la ea acasă și „mai agresiv” în străinătate, în ultimii ani. 

Statele Unite nu vor lăsa China să conteste ordinea mondială. Acesta este, în esență, mesajul pe care secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a dorit să îl transmită într-un interviu difuzat duminică și în care a acuzat China că acționează într-un mod „mai represiv” și „mai agresiv”.

„Ceea ce am văzut în ultimii ani este că China acționează mai represiv acasă și mai agresiv în străinătate. Este un fapt”, a spus Antony Blinken, intervievat în cadrul emisiunii „60 Minutes” de la canalul american CBS.

China este „singura țară din lume care are capacitate militară, economică, diplomatică pentru de a submina sau a contesta ordinea bazată pe reguli la care ținem atât de mult și suntem hotărâți să o apărăm”, a continuat șeful diplomației americane.

„Dar vreau să fiu foarte clar. Scopul nostru nu este să oprim China, să, o limităm. Este vorba de a menține această ordine bazată pe reguli pe care China o sfideză”, a explicat Blinken.

Tensiuni între cele două superputeri

Aceste observații ale ministrului american de Externe vin după ce președintele SUA, Joe Biden, asigurat miercuri, în timpul primului său discurs în Congres, că nu „va căuta conflictul cu China”, dar că va fi „gata să apere interesele americane în toate domeniile”.

Tensiunile dintre cele două mari puteri au fost recurente în ultimii ani. Forțele armate chineze și americane concurează pentru influență în regiunea Asia-Pacific, în special în Marea Chinei de Sud și în jurul Taiwanului, scrie AFP.

Antony Blinken insistase, de asemenea, în martie anul trecut, asupra „genocidului comis împotriva uigurilor predominant musulmani” în regiunea chineză Xinjiang.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
350 afisari

4 COMENTARII

  1. Ordinea cui? a voastră, prin care ați spoliat întreaga planeta după WW II. Dar acum over, fineshed, v-au pus galbejitii capu. Sunteți pe topogan rău de tot. Vorbiți dar va uitați în gol, știți și voi ce urmează. Se va termina și cu nebunia asta de Covid mosita tot de ai vostrii. Și atunci Yankii go home, ca din Afganistan și Irak. Ne-ați tratat mai rău ca pe „pieile rosii” Nici acum nu s-a aflat de cele doua fete rapite de la poarta bazei militare americane. Nu știu informațiile Armatei americane ce s-a întâmplat? Chiar asa ne credeți de prosti? Ce fel de parteneri strategici ne sunteți? dacă romanilor li se fura copii ca pe timpul turcilor? V-ați făcut-o cu mana voastră iar asta se cheamă lucru manual.

  2. sa a[pere interesele dupa ce le a dat chinezilor toata productia pt ca le a parut mai ieftin si mai fara taxe si uite cum s au sapat singuri sau mai biune zis fostul obama carmaci destoinic a infaptuit!!!!!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger