AcasăȘTIRI EXTERNESUA, marele câștigător al războiului gazelor din Europa/Ce se ascunde în spatele...

SUA, marele câștigător al războiului gazelor din Europa/Ce se ascunde în spatele sancționării Rusiei

SUA, marele câștigător al războiului gazelor din Europa/Ce se ascunde în spatele sancționării Rusiei

Exportatorii americani de gaz natural lichefiat (GNL) devin marii câștigători ai crizei de aprovizionare cu gaz a Europei, deoarece exportă volume record în Uniunea Europeană pentru a treia lună consecutivă, la prețuri care au crescut de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Prețurile gazelor în Europa au atins maxime istorice, exact în momentul în care exportatorii de GNL din SUA au finalizat proiecte care erau în curs de dezvoltare de ani de zile, pentru a livra cantități abundente de gaz de șist pe piețele internaționale.

„SUA profită de penuria de gaz din Europa”

Marii dezvoltatori americani precum Cheniere Energy Inc, cel mai mare exportator din SUA, se numără printre principalii beneficiari după ce au semnat numeroase acorduri pe termen lung pentru vânzarea de GNL în ultimele luni, au declarat negociatorii, potrivit US News.

Traderi de materii prime precum Trafigura și Gunvor, precum și unele firme japoneze care au poziții în terminalele de lichefiere de gaze din SUA sunt, de asemenea, văzuți ca câștigători majori, după ce au redirecționat navele destinate inițial altor regiuni către piețele europene care plătesc mai bine.

Rusia, important exportator mondial de petrol și gaze, furnizează aproximativ 40% din gazul natural al Europei.

„SUA și producătorii săi de GNL profită de pe urma penuriei de gaz din Europa și vor profita în continuare dacă volumele rusești sunt sancționate”, a spus un comerciant european.

Prețurile de GNL au crescut de 10 ori față de anul trecut

Prețurile spot ale GNL au crescut la un nivel record, aproape de 60 de dolari per milion de unități termice britanice (mmBtu) la sfârșitul săptămânii trecute, după invazia din Ucraina, de aproximativ 10 ori mai mult decât cu un an în urmă.

Prețurile vor crește probabil din nou după ce SUA au anunțat marți interzicerea exporturilor rusești de petrol și gaze ca represalii pentru invazia Ucrainei, și se așteaptă ca Marea Britanie să urmeze exemplul.

US Energy Information Administration estimează că exporturile de GNL din SUA vor ajunge la 322 de milioane de metri cubi pe zi în acest an.

Aceasta ar reprezenta aproximativ 22% din cererea mondială de GNL estimată pentru anul viitor, potrivit analiștilor de la Goldman Sachs. Astfel, SUA ar depăși atât Australia, cât și Qatar, cei mai mari exportatori în prezent.

Zeci de nave redirecționate către Europa

Prețurile au crescut atât de mult în Europa, încât traderii de GNL ar plăti mai degrabă penalități de milioane de dolari pentru nelivrarea stabilită în alte țări, pentru posibilitatea de a vinde gazul la un preț superior cumpărătorilor europeni, a declarat Oystein Kalleklev, directorul executiv al armatorului FLEX LNG Management.

Două surse din cadrul unei mari firme energetice, care au cerut anonimatul, au spus că în ultimele trei luni SUA au redirecționat câteva zeci de nave către Europa de la destinațiile lor anterioare din Asia. O navă tanker-LNG transportă aproximativ 135.000 de metri cubi de gaz natural.

Numărul total de nave transportatoare de GNL din SUA expediate în Europa și Turcia în primele două luni ale anului 2022 a atins un record de 164, potrivit lui Robert Songer, analist GNL la firma de consultanță ICIS. Recordul anterior a fost de 125, în primul trimestru al anului 2020, a spus el.

Cele 6,4 milioane de tone de GNL exportate din Statele Unite în februarie, au valorat aproximativ 17,2 miliarde de dolari în Europa la un preț de 56 de dolari pe mmBtu sau 13,5 miliarde de dolari în Asia la 44 de dolari pe mmBtu

Țările în curs de dezvoltare, cum ar fi Pakistanul, se luptă să concureze cu prețurile mari pe care Europa este dispusă să le plătească pentru GNL, fiind nevoite să se bazeze pe combustibili mai „murdari”, cum ar fi cărbunele, pentru a-și satisface cererea de energie.

author avatar
Tudor Borcea
813 afisari

5 COMENTARII

  1. SE TERMINA SI RAZBOIUL ASTA , S_A DEZUMFLAT SI HIDROGENUL VERDE ,SE REPORNESC TERMOCENTRALELE PE CARBUNE , INCALZIREA GLOBALA SE DESUMFLA SI EA ,O SA CADA MODA AUTOTURISMELOR ELECTRICE SI CU HIDROGEN .
    DACA NU SUNTEM IDIOTI IN CONTINUARE POATE NU VOM INGHITI SI RAHATUL CU MICROCENTRALELE NUCLEARE AMERICANE ,AM INGHITIT RAHATUL CU F 16 SI CU PIRANIA ,AR FI CAZUL SA NE POTOLIM ,PREA MULT RAHAT STRICA !.

  2. Sua isi permit si au zis ca nu vor sa plateasca masina de razboi ruseasca. Da o parte din banii nostri merg in armata rusa cand platim factura la gaz si benzina.Acum trebuie vazut de experti eu nu am mai vazut pe Bloomberg deschiderea bursei din Rusia si China, dar trebuiesl sa fie in scadere am vazut ceva la aluminiu in jos si ala trebuie la avioane. Asta e scopul american.

  3. Acum trebuie urmarit si sanctionat si tari terțe sau companii chimice ce ofera Rusiei azotati sulf pulberi explozive praf de pusca, TNT si suport pentru industria militara!Asta e de capetenie si nu influenteaza mancarea cetateanului rus.

    • Cat de neinformat poți să fi in aceasta problema. Păi Rusia este unul din cei mai mari, top 3, poate chiar 2, in producția de azotat, având materia prima necesara din belșug, gazul metan. Apoi sulf, iar est unul din marii producători, numai ca acum explozivii nu mai au la baza praful de pușcaș clasic. TNT se afla in aceeași situație, ca si explozivii bazați pe nitroglicerina, care folosesc același acid azotic, component de baza in producerea explozibililor pe baza de azot, dar si in producerea de îngrășăminte azotoase, unde Rusia este foarte mare producător, având la dispoziție gaz meta in cantități aproape nelimitate. De aceea Rusia este si un mare exportator de îngrășăminte azotoase, dar a devenit cel mai mare exportator de cereale, mai ales grâu, având la dispoziție suficiente îngrășăminte la preturi scăzute. Mai curând Rusia ne face noua zile fripte, mai ales la preţul pâinii si nu numai, decât sa-l pișcam noi cu un embargou fără obiect.

  4. Acest război a fost deliberat declanșat. Realitatea este ca nu de Putin, el este doar instrumentul declanșării, ci de marile companii energetice americane care caută piețe pentru gazul lor obținut prin fracturare hidraulica. Așa a redevenit SUA mare producător de gaze, care caută piaţa. Ziceam ca este o acțiune deliberata dovedita de faptul ca de câțiva ani încoace SUA tot manevrează pentru a deconecta Europa de la gazul rusesc, si acesta sa fie înlocuit de gazul american, Cum o asemenea idee nu prea găsea adepți prin Europa s-a pus de o criza a energiei, cu prim element, gazele naturale, au crescut enorm preţul pana la pragul in care importul de gaze naturale, transportate peste ocean sub forma lichefiata, si ca sa fie si mai convingătoare o asemenea situație, l-au îndemnat pe pseudo președintele ucrainian sa se rățoiască la ruşi, sa-i facă pe aceștia sa-i atace si astfel sa facă si dovada ” vulnerabilității ” europenilor in aprovizionarea lor din sursa ruseasca, profitând de vulnerabilitatea si imaturitatea politicienilor ucrainieni. Sa nu uitam implicarea puternica a unor puternici oficiali americani in dirijarea treburilor ucrainiene, atât politice cat si economice sau militare. Deci existau toate ingredientele necesare pentru instrumentarea mersului lucrurilor in direcția dorita, care sa asigure deschidere caii sigure de a accesibilitate a gazelor americane pe piaţa europeana, in condiții de mare rentabilitate pentru aceștia, schimbând dependenta de ruşi cu cea de peste ocean. Nu este singura cauza a războiul cald de acum , mai avem de a face cu reașezarea sferelor de influenta, a raporturilor de forte pe plan mondial, etc., dar este unul din motivele fundamentale.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger