AcasăȘTIRI EXTERNESUA: mai multe arme decât oameni

SUA: mai multe arme decât oameni

Președintele Joe Biden a anunțat săptămâna trecută măsuri limitate de combatere a violenței cu armele în Statele Unite, dar pașii mai ambițioși vor fi mai greu de adoptat în ciuda sprijinului public.

Având în circulație aproximativ 121 de arme de foc pentru fiecare 100 de rezidenți, Statele Unite sunt de departe cea mai puternică societate armată din lume, potrivit grupului de cercetare de la Geneva, Small Arms Survey.Cu toate acestea, notează Reuters, deținerea de arme devine din ce în ce mai puțin frecventă în toată țara. Una din trei gospodării americane deținea arme de foc în 2016, în scădere față de aproape jumătate în 1990.

Legile pistolului

Proprietatea variază semnificativ în funcție de stat: 66% din gospodăriile din Montana dețineau arme de foc, comparativ cu doar 8% în New Jersey. Al doilea amendament al Constituției SUA consacră dreptul  cetățenilor de a purta arme. Majoritatea celorlalte legi privind armele sunt stabilite la nivel de stat, unde politicile variază. Multe state dominate de democrați și-au înăsprit legile în ultimii ani. California, de exemplu, a interzis armele de asalt semi-automate și dispune de cel mai robust sistem de „steag roșu”, care permite autorităților să ia armele de foc de la persoanele determinate a fi periculoase. De asemenea, statul interzice oamenilor să poarte arme de foc încărcate în public – o practică cunoscută sub numele de „open carry” – iar proprietarii de arme trebuie să obțină un permis înainte de a purta o armă ascunsă încărcată. Legile armelor sunt mult mai permisive în statele rurale, inclusiv în Idaho, Kentucky și Wyoming. Mississippi are cele mai permisive legi americane,conform Giffords Law Center, un grup de control al armelor. Locuitorii statului respectiv nu au nevoie de un permis pentru a transporta arme încărcate, indiferent dacă sunt la vedere sau ascunse, iar vânzările de arme de asalt sunt legale.  Mississippi și alte 28 de state au adoptat, de asemenea, legi „Stand Your Ground” care permit oamenilor să folosească forța mortală atunci când se simt amenințați. Americanii nu sunt neapărat mai violenți decât alte culturi – dar disputele lor sunt mai susceptibile de a deveni mortale, spune Mark Berg, profesor de criminologie la Universitatea din Iowa.Armele de foc au provocat 39.740 de decese în SUA în 2018, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), similar cu numărul cauzat de accidentele cu autovehicule. Sinuciderile reprezintă șase din 10 decese cu armele.

Modificarea politicii?

Dificil de spus.Drepturile asupra armelor sunt una dintre cele mai divizive probleme din politica americană. Susținătorii văd armele de foc ca un instrument important pentru autoapărare, precum și un simbol puternic al drepturilor individuale. Criticii spun că abordarea permisivă a Americii duce la zeci de mii de decese în fiecare an. Peisajul politic se poate schimba. National Rifle Association nu mai are influența de odinioară, grupul a solicitat recent falimentul, în încercarea de a preveni o acțiune juridică în New York. NRA a acordat 30 de milioane de dolari candidaților la alegerile prezidențiale și congresuale din 2020, în scădere de la 55 de milioane de dolari în 2016, potrivit Centrului pentru Politici Responsive. Între timp, grupuri de advocacy, precum Moms Demand Action, care susțin restricții mai puternice, au intensificat cheltuielile de lobby în ultimul deceniu, deși continuă să urmărească grupurile pentru drepturile armelor în ansamblu.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
865 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger