AcasăȘTIRI EXTERNESUA, lovite crunt de politica eco. California poate rămâne la lumânare /...

SUA, lovite crunt de politica eco. California poate rămâne la lumânare / Au dat centralele electrice pe promisiuni „verzi”

SUA, lovite crunt de politica eco. California poate rămâne la lumânare / Au dat centralele electrice pe promisiuni „verzi” / Foto: printscreen

Operatorul de rețea electrică din California, SUA, a anulat starea de urgență a rețelei luni seara târziu, după ce a luat măsuri care au ajutat la menținerea luminilor aprinse. Dar consumul de electricitate a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani iar marți se preconizează un maxim istoric.

 

Cererea de energie electrică este prognozată să fie și mai mare marți, putând atinge un maxim istoric, deoarece afacerile și școlile se redeschid după weekendul prelungit de sărbătoarea Zilei Muncii, pe fondul unor temperaturi extreme.

Rețelele, vulnerabile la vreme extremă

„Intrăm în partea extremă a acestui val de căldură”, a declarat Elliot Mainzer, directorul executiv al California Independent System Operator, cunoscut sub numele de Caiso, care administrează rețeaua electrică a statului. Caiso se așteaptă la deficite de aprovizionare de până la 3.400 de megawați marți seara, echivalentul a câteva centrale electrice mari.

Perspectiva întreruperilor de curent subliniază modul în care rețelele au devenit vulnerabile în fața vremii extreme, pe măsură ce se face tranziția de la combustibilii fosili la energia regenerabilă, scrie Bloomberg.

În ultimii ani, California a închis în mod agresiv centralele electrice pe bază de gaze naturale, lăsând statul să depindă tot mai mult de fermele solare, chiar în momentul în care cererea de electricitate atinge un vârf. În același timp, statul trece prin cea mai gravă secetă din istorie, ceea ce diminuează producția de energie hidroelectrică.

O mare parte din California se află sub avertizare de căldură excesivă pentru următoarele patru zile. Aeroportul din Sacramento a atins un record al lunii septembrie de 45,5 grade Celsius, iar în orașul Stockton s-au înregistrat luni 42 de  grade , potrivit Serviciului Național de Meteorologie. Temperaturile ar putea depăși 45, 5 grade marți, a declarat meteorologul Bob Oravec, din cadrul Centrului de prognoză meteo din SUA.

Valul de căldură, care a început în ultima săptămână din august, este remarcabil atât prin ferocitatea, cât și prin durata sa, au declarat oficialii. Cu fiecare zi în care căldura se prelungește, riscul de întreruperi de energie electrică crește. Temperaturile arzătoare se infiltrează în timp în beton, ceea ce face tot mai dificilă răcirea clădirilor. Și cu cât centralele electrice funcționează mai mult timp la turație maximă, cu atât este mai probabil ca acestea să se defecteze.

author avatar
Tudor Borcea
413 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger