AcasăȘTIRI EXTERNEUPDATE: Biroul lui Netanyahu infirmă acordul cum că SUA, Israel și Egipt...

UPDATE: Biroul lui Netanyahu infirmă acordul cum că SUA, Israel și Egipt ar fi decis încetarea focului în Fâşia Gaza

În timp ce se pregăteşte să lanseze o ofensivă terestră în Gaza, Israelul se teme de deschiderea unui al doilea front la graniţa de nord cu Libanul, în cazul în care Hezbollah, o altă mişcare susţinută de Iran, ar decide să intervină în sprijinul aliatului său palestinian.

Update 11.20: Biroul lui Benjamin Netanyahu a infirmat încetarea focului.

Biroul prim-ministrului israelian a negat, luni, că ar exista aranjamente pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt.

„În acest moment, nu există nici o încetare a focului și nici (demersuri de livrare de) asistență umanitară în Fâșia Gaza în schimbul ieșirii străinilor (din enclavă)”, a declarat biroul lui Benjamin Netanyahu pentru CNN, luni, în jurul orei locale 9:45.

La rândul său, organizația islamistă Hamas a emis o declarație în care a precizat că nu a primit confirmarea Egiptului cu privire la posibila deschidere a punctului de la Rafah.

__________________________

Ştirea iniţială:

Dar, conform unor surse Reuters, SUA, Israelul și Egiptul au convenit o încetare temporară a focului în sudul Fâșiei Gaza.

Hamas nu ştie nimic de acest acord

Încetarea focului ar fi programată să intre în vigoare la ora 9 a dimineții de luni, după fusul orar al României, conform unor surse Reuters egiptene din domeniul securității.

Hamas a comunicat însă că nu are informații despre „o încetare a focului” din motive umanitare. Oprirea temporară a tirurilor israeliene este menită să coincidă cu redeschiderea punctului de trecere a frontierei dintre Gaza și Egipt.

Cine trece pe la Rafah?

Redeschiderea trecerii în Egipt pe la Rafah ar urma să permită palestinienilor cu dublă cetățenie, precum și cetățenilor străini blocați în enclavă, să plece din Gaza.

Reamintim că americanii și-au sfătuit cetățenii să se deplaseze spre sudul fâșiei, pentru a fi pregătiți pentru momentul deschiderii.

author avatar
Andrei Ștefan