AcasăȘTIRI EXTERNESUA își trimit cel mai periculos bombardier lângă Coreea de Nord. Demonstrație...

SUA își trimit cel mai periculos bombardier lângă Coreea de Nord. Demonstrație de forță după rachetele lansate de Kim Jong-un – VIDEO

SUA își trimit cel mai periculos bombardier lângă Coreea de Nord. Demonstrație de forță după rachetele lansate de Kim Jong-un / Foto: Facebook

Un bombardier strategic american B-1B va participa sâmbătă la exerciții aeriene în curs de desfășurare în Coreea de Sud, conduse în comun de Seul și Washington, a declarat un oficial al Ministerului sud-coreean al Apărării.

„B-1B este programat să ia parte la antrenamentul de după-amiază”, a declarat oficialul, fără a oferi mai multe detalii despre această demonstrație de forță, după o campanie de lansare de rachete de către Coreea de Nord.

Exercițiile comune Vigilant Storm au fost prelungite

B-1B este un bombardier supersonic dificil de detectat de radare, poate zbura la altitudini foarte joase și poate transporta arme nucleare.

Armata sud-coreeană a anunțat vineri că a desfășurat aproximativ 80 de avioane de luptă, înclusiv avioane F-35, după ce a detectat 180 de avioane de luptă nord-coreene, un nou episod în creșterea dramatică a tensiunilor în peninsula coreeană, unde Seul și Washingtonul desfășoară exerciții militare comune.

Șeful Statului Major a anunțat, de asemenea, că și avioanele mobilizate pentru exercițiile militare sunt „pregătite” să decoleze. Exercițiile aeriene comune (Vigilant Storm) au fost prelungite până sâmbătă, după ce Coreea de Nord a eșuat aparent joi în lansarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM).

În cadrul Consiliului de Securitate, Statele Unite au denunțat vineri lansările repetate de rachete ale Coreei de Nord, considerând că „își bat joc” de Consiliul de Securitate al ONU, cu complicitatea Rusiei și Chinei, apropiate de Phenian, scrie Le Journal de Montreal.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, a îndemnat „Coreea de Nord să se abțină imediat de la orice acțiune provocatoare și să respecte pe deplin obligațiile care îi revin în temeiul rezoluțiilor Consiliului de Securitate”.

Acesta s-a declarat „profund îngrijorat de tensiunile din peninsula coreeană și de creșterea retoricii de confruntare”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric.

Phenianul a lansat miercuri și joi aproximativ 30 de rachete, dintre care una a ajuns în apropierea apelor teritoriale ale Sudului pentru prima dată de la sfârșitul Războiului din Coreea, în 1953. Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a calificat incidentul drept o „invazie teritorială de facto”.

Coreea de Nord a văzut întotdeauna manevrele militare americano-sud-coreene ca pe niște repetiții generale pentru o invazie a teritoriului său sau o răsturnare a regimului lui Kim Jong-un.

author avatar
Tudor Borcea