AcasăȘTIRI EXTERNESUA își strâng aliații împotriva Chinei. Regiunea Asia-Pacific, bombă cu ceas

SUA își strâng aliații împotriva Chinei. Regiunea Asia-Pacific, bombă cu ceas

SUA își strâng aliații împotriva Chinei. Regiunea Asia-Pacific, bombă cu ceas / Foto: The White House / Facebook

Liderii SUA, Japoniei, Australiei și Indiei, reuniți marți la Tokyo, au avertizat împotriva schimbării „status quo-ului prin forță”, pe fondul îngrijorărilor legate de influența militară tot mai mare a Chinei în regiunea Asia-Pacific.

La finalul summitului lor din capitala japoneză, cele patru țări din alianța informală Quad au părut să facă o paralelă între ambițiile teritoriale ale Beijingului și invazia Rusiei în Ucraina, care „subminează principiile fundamentale ale ordinii internaționale”.

SUA vor apăra militar Taiwanul

Nicio „schimbare a status quo-ului prin forță” nu va fi „tolerată nicăieri, mai ales” în Asia-Pacific, a avertizat premierul japonez Fumio Kishida în cadrul unei conferințe de presă.

În timp ce China își consolidează capacitățile militare și își intensifică exercițiile și manevrele în apropierea teritoriilor disputate, inclusiv lângă Taiwan, președintele american Joe Biden a declarat luni că SUA vor fi pregătite să își folosească resursele militare în cazul unei invazii a teritoriului autonom taiwanez.

El a declarat marți că „ambiguitatea strategică”, doctrina americană care constă în recunoașterea pe cale diplomatică doar a Chinei continentale, angajându-se în același timp să ofere Taiwanului mijloacele militare pentru a se apăra în cazul unei invazii, a rămas neschimbată.

Membrii Quad își exprimă în mod regulat îngrijorarea cu privire la manevrele militare chineze și la încercările de a acționa agresiv în jurul insulelor din Pacific.

Program de supraveghere maritimă

În declarațiile lor de marți, Biden și Kishida, alături de noul premier australian Anthony Albanese și de cel indian Narendra Modi, au făcut referire în mod specific la „militarizarea” zonelor disputate, la „utilizarea periculoasă a navelor gărzii de coastă și a milițiilor maritime și la eforturile de a perturba activitățile de exploatare a resurselor offshore ale altor țări”, activități de care China este acuzată în regiune.

Aceștia au prezentat, de asemenea, un program de supraveghere maritimă pentru a „promova stabilitatea și prosperitatea în mările și oceanele noastre”.

Cu toate acestea, declarațiile lor au evitat orice mențiune explicită a Chinei sau a Rusiei, în timp ce unitatea Quad este complicată de dezacordurile cu India, singurul membru care nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, ba chiar și-a mărit importurile de petrol rusesc, în ciuda criticilor, scrie Boursorama.

50 de miliarde de dolari pentru contracararea Beijingului

Dar Biden a lăsat puține îndoieli cu privire la obiectivele Quad, afirmând cu câteva ore mai devreme că summitul a fost unul al „democrațiilor împotriva autocrațiilor”.

Strategia SUA vizează o regiune Asia-Pacific „liberă, deschisă, conectată, sigură și rezistentă”. Atacul Rusiei asupra Ucrainei nu face decât să sublinieze importanța acestor obiective, principii fundamentale ale ordinii internaționale”, a adăugat el.

Țările din regiune sunt, de asemenea, îngrijorate de eforturile Beijingului de a construi alianțe cu națiunile din Pacific. După ce luna trecută a încheiat un acord de securitate cu Insulele Solomon, unele relatări din mass-media sugerează că China ar putea dori să îl extindă și la alții: Vanuatu, Samoa, Tonga și Kiribati.

Membrii Quad au anunțat, de asemenea, marți, că vor investi cel puțin 50 de miliarde de dolari (aproximativ 47 de miliarde de euro) în proiecte de infrastructură în Asia-Pacific în următorii cinci ani.

author avatar
Tudor Borcea
7.158 afisari

6 COMENTARII

  1. Acordul Chinei cu Ile. Solomon a fost blocat, practic, din cauza amenințării cu forța emise de americani. Despre ce amenințări, democrații și libertăți vorbim?

  2. De aceea senilul Biden s-a apucat de vizite , Urmeaza vizitele de lucru ale Dulapului de sibiu trantor , lucru bine facut , la Predeal si la Piramide

  3. Regiunea Asia-Pacific, bombă cu ceas
    asta spunea si Trump,
    a dizolvat TPT, tratatul trans-pacific,
    nu-i placea de CHINA!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger