AcasăȘTIRI EXTERNESUA îşi fac griji că nu vor mai putea plăti pensiile: au...

SUA îşi fac griji că nu vor mai putea plăti pensiile: au atins limita datoriei publice

Departamentul Trezoreriei SUA, un cuibusor de nebunii pentru finantistii statului

Autorităţile financiare din SUA iau măsuri extraordinare din cauza situaţiei periculoase în care a ajuns ţara. Obiectivul este plata facturilor guvernului federal, în condiţiile în care SUA şi-au atins, joi, limita datoriei publice.

În ce zonă vor face economii? Trezoreria va suspenda noile investiţii în Fondul de pensii şi invaliditate din serviciul public şi Fondul de beneficii pentru sănătate pentru pensionari din Serviciul Poştal, de joi până pe 5 iunie 2023.

Intră pe avarii până în iunie

Secretarul Trezoreriei le-a spus vinerea trecută parlamentarilor că consideră că măsurile extraordinare ar putea permite guvernului să-şi achite obligaţiile până la începutul lunii iunie.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a îndemnat săptămâna trecută Congresul ”să acţioneze în timp util pentru a creşte sau suspenda limita datoriei”, deoarece nerespectarea acestui lucru ar putea duce la prima neîndeplinire a obligaţiilor de plată a datoriilor SUA şi ar putea cauza pagube economice în întreaga lume.

Plafonul datoriei, majorat de 22 de ori

Guvernul Statelor Unite nu a intrat în incapacitate de plată, dar plafonul datoriei a fost majorat de 22 de ori din 1997 până în 2022, potrivit Oficiului pentru Responsabilitate Guvernamentală.

Administraţia Biden va acorda prioritate negocierilor pentru un nou proiect de lege care să mărească limita datoriei ,după termenul limită de plată a impozitelor de la jumătatea lunii aprilie, potrivit unui înalt oficial de la Casa Albă.

author avatar
Andrei Ștefan