AcasăȘTIRI EXTERNESUA întoarce o pagină istorică. Programul de identificare a victimelor de la...

SUA întoarce o pagină istorică. Programul de identificare a victimelor de la Pearl Harbor s-a încheiat

SUA întoarce o pagină istorică. Programul de identificare a victimelor de la Pearl Harbor s-a încheiat

O pagină din istoria Pearl Harbor și a SUA s-a întors marți, 7 decembrie, ziua comemorării a 80 de ani de la atacul asupra bazei americane de către armata japoneză, odată cu încheierea unui program de identificare care redat identitatea a peste 350 de victime, rămase anonime timp de decenii.

Cele 33 de rămășițe care nu au putut fi identificate la finalul acestui program, lansat în urmă cu șase ani, au fost îngropate din nou, marți, în Cimitirul Național din Honolulu, în cadrul comemorărilor atacului din 7 decembrie 1941, la care au asistat zeci de supraviețuitori.

Atacul ce a schimbat soarta lumii

A doua zi după atacul asupra Pearl Harbor, Congresul SUA a declarat oficial război Japoniei, schimbând cursul celui de-al Doilea Război Mondial. Afișe, insigne, cântece: „Remember Pearl Harbor” deveniseră sloganurile adunării și mobilizării în Statele Unite.

Pregătit luni de zile în cel mai mare secret de generalul Isoroku Yamamoto, atacul fulger asupra Pearl Harbor – care a durat doar două ore – a ucis peste 2.400 de americani în total.

Americanii nu văzuseră apropiindu-se cele șase portavioane japoneze, care se opriseră la aproximativ 400 km de insula Oahu.

Pe 7 decembrie 1941, aproximativ 400 de avioane japoneze au decolat în două valuri succesive: 21 de nave de război americane au fost scufundate sau avariate, la fel ca 328 de avioane de vânătoare. USS Oklahoma, lovit în timp ce era ancorat la cheu, s-a răsturnat pe o parte, prinzând în măruntaiele sale sute de marinari.

15.000 de oase, 5.000 de mostre ADN

Printre veteranii adunați marți la Pearl Harbor pentru a participa la comemorări s-a numărat David Russel, acum în vârstă de 101 ani. Se afla la bordul navei USS Oklahoma în acea zi fatidică, citind în compartimentul său, când un ofițer a dat alarma prin difuzoare.

„În acel moment, torpilele au început să ne lovească, bum! bum! bum! bum! Nouă ne-au lovit”, și-a amintit marinarul.

El a explicat recent televiziunii CBS că decizia sa de a ieși pe puntea navei, când tocmai fusese dat ordin de a se închide trapele etanșe pentru a se proteja de atac, probabil i-a salvat viața.

Mulți dintre camarazii săi aflați la bord nu au fost atât de norocoși și s-au scufundat odată cu nava: 429 au pierit și, cu mijloacele limitate la acea vreme, doar aproximativ 30 au putut fi identificați după atac, scrie AFP.

Programul lansat în 2015 de armata americană a făcut posibilă inventarierea a aproape 13.000 de oase găsite pe USS Oklahoma sau în apele portului, rezultând 5.000 de mostre de ADN. Aceste mostre au putut fi apoi comparate cu cele prelevate de la urmașii victimelor pentru a da un nume rămășițelor și mormintelor acestora.

author avatar
Tudor Borcea
179 afisari

1 COMENTARIU

  1. Asta e poveste pentru prosti si analfabeti ca tine ,bai Borcea,ca si asasinarea lui JFK sau 11 septembrie.Doar cretinii mai cred ca Oswald si teroristii jihadisti au fost autorii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger