AcasăȘTIRI EXTERNEAmerica dă șah Chinei! Pentagonul armează temutele sisteme Patriot în Taiwan! /...

America dă șah Chinei! Pentagonul armează temutele sisteme Patriot în Taiwan! / Scenariul Ucraina, regizat în Pacific?

America dă șah Chinei! Pentagonul armează temutele sisteme Patriot în Taiwan! / Scenariul Ucraina, regizat în Pacific?

Guvernul SUA a aprobat vânzarea către Taiwan de echipamente și servicii de formare în valoare de până la 95 de milioane de dolari, pentru întreținerea sistemului de apărare aeriană Patriot al insulei amenințată de China, anunță Pentagonul.

„Această vânzare va contribui la menținerea densității rachetelor destinatarului (Taiwan), și la asigurarea faptului că este pregătită pentru operațiuni aeriene”, a indicat într-un comunicat de presă Agenția pentru Cooperare pentru Securitate și Apărare, o entitate a Departamentului de Apărare al SUA.

„Factor de descurajare” a Chinei

Pentagonul a spus că echipamentul și formarea oferite vor acționa ca „un factor de descurajare împotriva amenințărilor regionale și pentru a întări apărarea teritorială” a Taiwanului, scrie Le Figaro.

O vânzare similară a fost deja aprobată în februarie, pentru furnizarea de echipamente și servicii către Taiwan, în valoare de 100 de milioane de dolari, pentru sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă pentru a răspunde la incursiunile în creștere a aeronavelor militare ale Chinei.

Aceasta este a treia vânzare aprobată de președintele american Joe Biden de când a intrat la Casa Albă. Prima a venit în august, odată cu acordul dat pentru livrarea a 40 de tunuri autopropulsate M109A6 de 155 mm.

Ce este sistemul Patriot

Taiwan, care are propriul guvern democratic, trăiește sub amenințarea constantă din partea Chinei, care își revendică suveranitatea asupra insulei și a promis că o va lua înapoi, cu forța, dacă va fi necesar.  Beijingul a intensificat incursiunile în Zona de Identificare a Apărării Aeriene din Taiwan în ultimele luni, cu 969 de avioane de război chineze reperate de autoritățile taiwaneze în 2021, față de 380 în 2020.

Patriot este un sistem de rachete sol-aer extrem de mobil, care ar oferi o apărare crucială împotriva avioanelor de luptă chineze. Washingtonul recunoaște diplomatic Beijingul și nu Taipeiul, dar Congresul SUA s-a angajat să vândă arme Taiwanului pentru apărarea teritoriului său.

author avatar
Tudor Borcea
695 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger