AcasăȘTIRI EXTERNESUA insistă: avioanele Airbus, suprataxate cu 15%! Trump atacă și alte produse...

SUA insistă: avioanele Airbus, suprataxate cu 15%! Trump atacă și alte produse europene

Statele Unite ale Americii impun în continuare taxe pentru importurile din Uniunea Europeană. Avioanele Airbus vor fi suprataxate cu 15%, cât și alte produse din blocul comunitar .

În pofida măsurilor luate de UE pentru rezolvarea disputei de 16 ani privind subvenţiile ilegale din domeniul aviatic, SUA păstrează suprataxarea de 15% în cazul Airbus şi de 25% pentru alte produse europene, notează BBC News.

„UE și statele membre nu au întreprins acțiunile necesare pentru a se conforma deciziilor OMC”, a declarat miercuri, reprezentantul oficial pentru Comerț (USTR), Robert Lighthizer. „Cu toate acestea, Statele Unite s-au angajat să obțină o soluționare pe termen lung la această dispută”. Lighthizer a mai adăugat că va fi modificată lista produselor europene afectate, în valoare de 7,5 miliarde de dolari, pentru a fi scoase anumite bunuri din Marea Britanie şi Grecia, urmând să fie adăugată o sumă echivalentă din Germania şi Franţa.

Secretarul comercial al Marii Britanii, Liz Truss, a pus problema acestei discuții luna aceasta, la o treia rundă de negocieri cu Robert Lighthizer. „Aceste tarife daunează industriei și mijloacelor de trai pe ambele părți ale Atlanticului și nu sunt în interesul nimănui. Prin urmare, intensific discuțiile cu SUA pentru a le elimina cât mai curând posibil” a spus aceasta.

SUA nu cedează: a impus taxe suplimentare la whiskey, vin și brânzeturi

În octombrie 2019, Organizaţia Mondială a Comerţului a autorizat oficial Statele Unite să impună tarife vamale suplimentare pentru produse europene în valoare de 7,5 miliarde dolari, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Uniunea Europeană grupului aeronautic Airbus.

Statele Unite au aplicat deja tarife vamale suplimentare de 10% pentru avioanele Airbus şi de 25% pentru produse din UE, inclusiv whisky din Scoţia şi Irlanda, vin din Franţa şi brânzeturi din diverse regiuni. Ulterior, tarifele vamale suplimentare pentru avioanele Airbus au fost majorate la 15%. Cele mai afectate ţări sunt Spania, Germania, Franţa şi Marea Britanie (care produc avioane şi componente Airbus).

Oficialii OMC consideră că împrumuturile preferenţiale acordate Airbus pentru dezvoltarea modelelor A350 şi A380 au provocat un prejudiciu pentru SUA evaluat la 7,5 miliarde dolari. În consecinţă, Washingtonul poate riposta prin introducerea unor tarife vamale suplimentare pentru produse europene cu aceeaşi valoare.

Așadar, Airbus a făcut pasul final menit să stopeze războiul comercial transatlantic de miliarde de dolari pe tema subvenţiilor din domeniul aviatic, acceptând să plătească rate mai ridicate ale dobânzilor pentru împrumuturile guvernamentale primite de la Franţa şi Spania pentru dezvoltarea avioanelor Airbus A350. „Cu această decizie finală, Airbus consideră că respectă toate reglementările OMC”, se arată într-un comunicat al grupului aeronautic european.

Grupul aeronautic european nu a dezvăluit însă costul plăţilor suplimentare.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu