AcasăȘTIRI EXTERNESUA, în pragul unei noi pandemii: terorismul urban

SUA, în pragul unei noi pandemii: terorismul urban

Pământul democrației se îndreaptă spre un război civil. Decesul afroamericanului George Floyd în timp ce era arestat de un polițist alb a declanșat proteste violente în peste 40 de orașe. Există temeri că situația poate scăpa de sub control. La mai puțin de șase luni până la alegerile prezidențiale, Donald  Trump este pus în fața unei noi crize naționale.

Trump a declarat că este dispus să folosească armata dacă liderii de stat nu vor fi „mai duri” în fața demonstranților și a denunțat actele de violență ale “huliganilor și anarhiștilor”.

Haos în mai multe orașe

„Moartea lui George Floyd pe străzile din Minneapolis este o gravă tragedie”, a declarat preşedintele în cursul vizitei la Centrul Spaţial Kennedy din Florida unde a asistat la lansarea capsulei Crew Dragon. Trump a adăugat că memoria acestuia este „dezonorată de protestatari, huligani şi anarhişti”,  a lansat un apel la „reconciliere, şi nu ură, justiţie, şi nu haos”, dar a amenințat că “putem trimite armata acolo”, adică în  Minneapolis, locul unde s-a petrecut incidentul cu Floyd și de unde au pornit protestele.

Poliția din oraș a folosit gaze lacrimogene împotriva  manifestanților care încălcau interdicția de circulație pe timpul nopții. Incidente violente au fost înregistrate și în Atlanta, Washington D.C, New York City, Chicago, Baltimore, Houston, Seattle, Denver, Oakland sau Philadelphia. În Detroit a fost omorât un manifestant, în Los Angeles un polițist și au fost făcute sute de arestări în mai multe orașe. Mai mulți jurnaliști locali au fost răniți în timpul protestelor (Pittsburgh), sediul CNN din Atlanta a fost vandalizat.

Casa Albă, izolare totală

La Casa Albă s-a instaurat un regim de izolare totală după busculade între forțele de ordine și protestatari. Trump a amenințat că cei care pătrund dincolo de gardurile clădirii vor fi întâmpinați cu “cei mai feroce câini și cu cele mai amenințăroare arme”. Au fost două tentative, dar amândouă au fost respinse de Secret Service. Trump a acuzat-o pe primăriţa din Washington D.C., Muriel Bowser, că a refuzat să trimită poliţia în sprijinul, deși ulterior s-a demonstrate că polițiștii au ajutat la ținerea sub control a mulțimii.

Guvernatorul de Minnesota, Tim Waltz, a anunțat mobilizarea a 13.000 de soldați din Garda Națională a statului, pentru prima dată de la cel de-al doilea Război Mondial,  precizând că tulburările au încetat de mult să mai fie legate de moarte lui George Floyd și sunt acum mișcări organizate de grupuri distructive care “vor să instaleze teama și să destabilizeze marile noastre orașe”. Pentagonul a anunțat că unităţi ale Poliţiei militare au fost alertate pentru a putea interveni la Minneapolis în termen de patru ore. Primarii și guvernantorii și-au exprimat îngrijorarea că reglementările de distanțare socială vor fi ignorate și că protestele ar putea duce la noi focare de coronavirus.

Dar terenul pe care au apărut tulburările este unul minat și puternic ideologizat: populația de culoare, o comunitate în care spiritele sunt inflamate (rasism, șomaj, discrepanțe sociale), moartea unui certat cu legea, cum a fost Floyd, a deschis din nou o mânie asociată cu extrema stângă, iar un  astfel de fenomen în creștere ar fi a doua pandemie mortală pentru America.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
107 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger