Pentru a-și consolida disuasiunea nucleară, Beijingul și-a echipat submarinele cu JL-3, o rachetă intercontinentală de nouă generație capabilă să atingă mai ușor Statele Unite, a anunțat un amiral american.
În Asia, Coreea de Nord nu este singura care își dezvoltă arsenalul nuclear. Pas cu pas, China încearcă, de asemenea, să ajungă din urmă adversarul său, SUA.
„Au fost construite pentru a amenința Statele Unite”
China a făcut un pas important prin echiparea celor șase submarine cu propulsie nucleară, lansatoare de rachete, din clasa Jin, cu rachete balistice intercontinentale de nouă generație, au anunțat pentru prima dată în mod public Statele Unite.
Acestea sunt acum „echipate cu rachete balistice intercontinentale JL-3”, a declarat amiralul Sam Paparo, comandantul Flotei americane din Pacific, într-o conferință de presă la 18 noiembrie.
„Monitorizăm îndeaproape aceste submarine”, a declarat amiralul, fără a preciza dacă submarinele nou echipate au efectuat deja patrule de descurajare în apropiere de Hawaii. Dar „au fost construite pentru a amenința Statele Unite”, a adăugat generalul cu patru stele, informează Le Figaro.
Această nouă armă din arsenalul nuclear al Chinei este crucială. Submarinele sunt în continuare cheia de boltă a descurajării, în măsura în care garantează capacitatea unei a doua lovituri a unei puteri nucleare. Cu condiția să se poată mișca discret în oceane și să rămână în patrulare pentru perioade lungi de timp fără a ieși la suprafață – ceea ce le permite propulsia nucleară – ele permit unui stat înarmat atomic să fie întotdeauna capabil să răspundă la un atac nuclear inamic, chiar dacă acesta din urmă i-a distrus forțele nucleare terestre sau aeriene.
Rază de acțiune între 9.000 și 12.000 de kilometri
În această privință, China este în urma Statelor Unite. În primul rând, are doar șase submarine lansatoare de rachete de tip 094 – Jin – care sunt, desigur, recente (2007-2021), dar mai puțin sofisticate decât echivalentele lor occidentale, în special în ceea ce privește capacitatea de a fi detectate.
Rachetele JL-2, care au intrat în serviciu în 2015, aveau o rază de acțiune estimată la 7.200 de kilometri, în timp ce raza de acțiune a noilor JL-3 ar putea varia, potrivit unor surse chineze și americane, între 9.000 și 12.000 de kilometri. În termeni practici, acest lucru le permite submarinelor din clasa Jin să rămână relativ aproape de China pentru a lovi pe coasta de vest a SUA. În timp ce JL-2, pentru a atinge orice punct din Statele Unite, ar fi trebuit să navigheze mult în largul Oceanului Pacific, aproape sau chiar dincolo de insula americană Hawaii.
Cu această nouă rachetă, forțele nucleare chineze ar putea lovi continentul american „dintr-o fortăreață protejată din Marea Chinei de Sud”, a explicat amiralul Charles Richard, șeful Comandamentului Strategic al SUA, în cadrul unei audieri în Senat.
Precizia geografică nu este nesemnificativă. Submarinele chinezești lansatoare de rachete au baza în peninsula Hainan, în partea de nord a Mării Chinei de Sud, pe care Beijingul o revendică și dorește să o controleze, în special datorită poziției sale geografice și a reliefului său submarin. Această mare este puțin adâncă și închisă într-un colier de insule, ceea ce nu facilitează discreția submarinelor chinezești, care sunt deja în urmă la acest capitol din punct de vedere structural față de omologii lor occidentali și care, de asemenea, trebuie să folosească coridoare înguste și mai adânci înainte de a putea scăpa în ocean.
O nouă generație de submarine
„Și încă nu s-a terminat”, a adăugat Richard, în fața Senatului. China construiește o nouă generație de submarine nucleare, Type 096, care va înlocui în cele din urmă Type 094. Construcția lor, care a fost atent analizată de ani de zile de către comunitatea OSINT (servicii open source), pare să fie pe drumul cel bun.
Interesting…fresh imagery (Oct 22) of China's Huludao nuclear submarine shipyard reveals what may be the first signs of impending construction of the long-expected Type 096/096 nuclear submarines, expected to be larger, quieter, and more capable than current PLAN SSNs/SSBNs. pic.twitter.com/lqV5fJh97R
— Tom Shugart (@tshugart3) November 19, 2022
„Interesant, noi imagini de la șantierul de submarine nucleare Huludao din China din 22 octombrie dezvăluie ceea ce ar putea fi primele semne ale construcției iminente a mult-așteptatelor submarine nucleare Type 096, care se așteaptă să fie mai mari, mai silențioase și mai capabile”, a comentat pe Twitter fostul submarinist Tom Shugart, membru Center for a New American Security.
Având în vedere timpul necesar pentru a construi un submarin nuclear lansator de rachete, aceste nave de nouă generație nu vor fi pe deplin operaționale înainte de 2030. Acest lucru nu împiedică China, între timp, să își dezvolte arsenalul atomic terestru și aerian, consolidând credibilitatea „triadei nucleare”, Graalul descurajării. Introducerea rachetei JL-3 este un pas pe această cale strategică pentru Beijing, care este încă departe totuși de paritatea cu Statele Unite.