AcasăȘTIRI EXTERNESUA împing Libanul să-și cedeze gazele către Israel. Documente divulgate dezvăluie planul...

SUA împing Libanul să-și cedeze gazele către Israel. Documente divulgate dezvăluie planul Washingtonului

SUA împing Libanul să-și cedeze gazele către Israel. Documente divulgate dezvăluie planul Washingtonului / Foto: Facebook

Documente divulgate de emisarul american pentru energie Amos Hochstein sugerează că SUA dorește ca Libanul să renunțe la drepturile sale asupra zăcământului de gaz Karish în favoarea Israelului.

Presa libaneză ar fi obținut documentele scurse în aceeași zi cu sosirea lui Hochstein la Beirut. Fost membru al armatei israeliene, Amos Hochstein servește ca negociator pentru SUA în cadrul negocierilor privind frontiera maritimă libanezo-israeliană.

 Libanul nu va renunța la bogățiile sale

Hochstein a sosit la Beirut la 13 iunie și s-a întâlnit cu ministrul libanez al energiei, Walid Fayyad, și cu generalul-maior Abbas Ibrahim, directorul Securității Generale libaneze. Întâlnirile au avut loc în prezența ambasadorului SUA în Liban, Dorothy Shea, informează The Cradle.

Potrivit documentelor, negociatorul american va susține că Libanul nu are dreptul la linia 29, pierzând astfel dreptul la câmpul de gaze Karish, bogat în resurse. Ca un compromis, SUA ar putea ceda Libanului câmpul de gaz Qana, care se încadrează în linia 23.

Cu toate acestea, în timp ce la Karish s-a dovedit că există gaze naturale, câmpul de gaze Qana este în prezent doar suspectat de a avea gaze și nu a fost încă pe deplin verificat. În așteptarea sosirii lui Hochstein, președintele libanez, prim-ministrul și președintele Camerei Deputaților au declarat în unanimitate că nu vor renunța la resursele naturale și la bogăția maritimă a Libanului și au îndemnat la revenirea la masa negocierilor pentru a oficializa demarcarea frontierei.

„Mii de ținte libaneze”, identificate de Israel

Beirutul intenționează să prezinte o propunere scrisă delegației americane cu aprobarea președintelui Michel Aoun, a premierului interimar Najib Mikati și a președintelui Camerei, Nabih Berri, potrivit unei surse oficiale libaneze.

Secretarul general adjunct al Hezbollah, șeicul Naim Qassem, a declarat presei la 6 iunie că rezistența este dispusă să apere drepturile Libanului , inclusiv prin utilizarea forței.

La 12 iunie, șeful Statului Major israelian, Aviv Kochavi, a anunțat că au fost identificate „mii de ținte în Liban” în cazul unui nou război cu statul vecin. Printre țintele menționate de acesta se numără zone civile, de infrastructură și agricole.

author avatar
Tudor Borcea