AcasăȘTIRI EXTERNESUA iau în considerare noi arme nucleare în Marea Britanie /Planurile Pentagonului...

SUA iau în considerare noi arme nucleare în Marea Britanie /Planurile Pentagonului după amenințările Rusiei

SUA iau în considerare noi arme nucleare în Marea Britanie /Planurile Pentagonului după amenințările Rusiei

În cadrul unei examinări a cererii de buget făcute de Pentagon către Congres, Marea Britanie a fost adăugată pe lista țărilor în care depozitele nucleare americane trebuie modernizate.

Până în 2008, forțele aeriene americane aveau bombe nucleare tactice B-61 care puteau fi transportate de avioane F-15E ale celei de-a 48-a escadrilă cu sediul în Lakenheath, Marea Britanie.

100 de bombe B61-3/4 în Europa

Deși a fost luată de administrația Bush, decizia de a le retrage de pe pământul britanic a fost în concordanță cu președintele Obama, care dorea la acea vreme să „reseteze” relațiile dintre Washington și Moscova, spunând în același timp că este un susținător al unei lumi fără arme nucleare.

În cadrul partajării nucleare a NATO, SUA au păstrat de atunci 100 de bombe B61-3/4 în Europa. Acestea sunt depozitate în cinci țări (și șase baze), în Germania (Buchel), Belgia (Kleine Brogel), Olanda (Volkel), Turcia (Incirlik) și Italia (Ghedi și Aviano).

Schimbarea statutului nuclear al bazei britanice

Descurajarea nucleară a NATO se bazează pe așa-numitul principiu „cheie dublă”: avioanele din țările gazdă sunt susceptibile să folosească bombele B-61 pe care le au, controlul acestora (și, prin urmare, lor. codul de armament) aflându-se exclusiv sub jurisdicția Statelor Unite.

În 2016, a fost lansat de NATO un program care vizează modernizarea depozitelor nucleare situate în Europa și Turcia, în valoare totală de 384 de milioane de dolari. Cel din Lakenheath nu a fost printre cele vizate. Dar situația s-a schimbat, a subliniat Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS), la 11 aprilie.

La o examinare atentă a cererii de buget făcute de Pentagon către Congres, apare că Marea Britanie a fost adăugată pe lista țărilor în care depozitele nucleare trebuie modernizate. Această adăugare „semnalează o schimbare a statutului nuclear al bazei Lakenheath”, subliniază FAS.

Pe aripile F-35

În plus, baza britanică va fi prima care găzduiește o escadrilă complet echipată de avioane F-35A din generația a 5-a, în acest caz Escadrila 495 de luptă a Forțelor Aeriene ale SUA. Un total de 24 de aeronave vor fi afectate. Primul a aterizat acolo în decembrie 2021.

Evident, modernizarea depozitului nuclear Lakenheath ridică semne de întrebare. Cu atât mai mult cu cât secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, asigurase, cu numai patru luni în urmă, că Aliații nu aveau „nicio intenție de a stoca arme nucleare în alte țări care le au deja în cadrul partajării nucleare” a Alianței, scrie Opex 360.

Invazia în Ucraina și amenințările Rusiei

Desigur, contextul geostrategic european a fost bulversat de atunci cu invazia Ucrainei de către Rusia. Până la punctul de a stoca din nou bombe B-61-12 în Marea Britanie? Deocamdată, cel puțin, nu există planuri în această direcție. Totuși, ipoteza este că această modernizare a capacităților de stocare a bazei Lakenheath ar face posibilă acordarea de mai multă flexibilitate disuasiunii nucleare a NATO, fără a crește numărul de bombe B-61 pe Bătrânul Continent

De asemenea, este posibil să se aibă în vedere un transfer al celor prezente la ora actuală în Turcia în Marea Britanie. În fine, intenția Pentagonului ar putea fi de a anticipa o posibilă schimbare de postură, în funcție de deciziile pe care le va lua Moscova. Ca de exemplu o posibilă desfășurare de arme nucleare în Belarus (Minsk și-a modificat recent Constituția pentru a permite acest lucru).

În acest sens, și în timp ce Suedia și Finlanda ar trebui să anunțe o decizie cu privire la posibila lor aderare la NATO, Rusia, prin vocea lui Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului rus de Securitate, a avertizat deja că Moscova va reacționa în consecință, afirmând că „nu va mai fi vorba atunci de un statut denuclearizat pentru Marea Baltică” și că Suedia și Finlanda ar trebui să „trăiască” cu rachete hipersonice în apropierea granițelor lor.

Ceea ce este deja cazul, a amintit Arvydas Anusauskas, ministrul lituanian al Apărării. „Amenințările actuale ale Rusiei par destul de ciudate (…). Armele nucleare au fost întotdeauna desfășurate în Kaliningrad (enclava rusească între Lituania și Polonia). Comunitatea internațională, țările din regiune sunt perfect conștiente de acest lucru. Le folosesc ca pe o amenințare”, a subliniat el, joi, 14 aprilie.

author avatar
Tudor Borcea
347 afisari

4 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger