AcasăȘTIRI EXTERNESUA i-a comunicat Rusiei când îi va da un răspuns privind decizia...

SUA i-a comunicat Rusiei când îi va da un răspuns privind decizia pe care a luat-o asupra României

rusia natoSUA i-a comunicat Rusiei când îi va da un răspuns privind decizia pe care a luat-o asupra României

Mitingul de la Geneva dintre secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a avut ca scop detensionarea situației de la frontiera rusă cu Ucraina, s-a încheiat.

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a spus că Rusia vrea să obțină de la Occident prevederi care presupun plecarea forţelor NATO din România şi Bulgaria. Moscova a cerut garanţii din partea NATO obligatorii din punct de vedere juridic potrivit cărora blocul militar va înceta să se mai extindă şi va reveni la graniţele sale din 1997.

Răspunsul SUA vine săptămâna viitoare

Şeful diplomației ruse a precizat că SUA vor răspunde săptămâna viitoare, în scris, la cerințele de securitate ale Rusiei. La rândul său, Blinken a subliniat că există premise pentru o înțelegere reciprocă între Occident și Moscova, dar aceasta depinde de alegerea Rusiei de a opri agresiunea împotriva Ucrainei.

Cei doi au convenit să aibă ”un nou contact la nivelul (lor)” şi că este ”prematur” un nou summit între preşedinţii rus Vladimir Purtin şi american Joe Biden, a anuţat el.

Nu ştiu dacă ne aflăm pe calea ce abună. Voi şti asta atunci când vom avea un răspuns”, a mai declarat Serghei Lavrov.

El a dat asigurări că Rusia nu a ”ameninţat niciodată, dar niciodată, nicăieri, poporul ucrainean”, a denunţat din nou puterea de la Kiev drept ”rusofobă” şia reproşat NATO faptul că consideră Ucraina ca ”aparţinând zonei sale de influenţă”.

author avatar
Andrei Ștefan