AcasăȘTIRI EXTERNEFacebook, la zid și în America! Amenda uriașă încasată de Zuckerberg pentru...

Facebook, la zid și în America! Amenda uriașă încasată de Zuckerberg pentru că a colectat ilegal datele utilizatorilor!

SUA. Facebook va plăti 650 milioane de dolari pentru că a colectat ilegal date biometrice

Un judecător federal american a dat aprobarea ca Facebook să plătească 650 de milioane de dolari pentru a pune capăt unei dispute privind confidențialitatea, într-un caz ce a implicat gigantul californian și 1,6 milioane de utilizatori din statul Illinois.

„Suntem încântați că am ajuns la o soluționare (…), care este în interesul comunității noastre și al acționarilor noștri”, a răspuns un purtător de cuvânt al Facebook într-o declarație scrisă.

Hotărârea a fost publicată vineri, potrivit documentului vizualizat duminică de AFP.

Un avocat din Chicago, Jay Edelson, a dat în judecată Facebook în 2015, acuzând că rețeaua socială a colectat ilegal date biometrice pentru a identifica fețele, încălcând o lege a statului Ilinois (SUA), datând din 2008, privind protejarea vieții private.

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, Facebook a fost de acord să plătească 550 de milioane de dolari, după ce nu a reușit să obțină anularea acțiunii pentru viciu de procedură în acest caz care a luat forma unei acțiuni colective în justiție, după plângerea inițială depusă în 2015.

Fără acordul utilizatorilor

Însă în iulie 2020, judecătorul de caz, James Donato, a decis că această sumă era insuficientă. În timpul procesului, a reieșit că Facebook stochează date biometrice fără acordul utilizatorilor, încălcând legea din statul Illinois.

În 2019, Facebook a propus ca funcția de recunoaștere facială să fie doar opțională, scrie Le Journal de Montreal. Judecătorul a numit soluționarea cazului drept „istorică”, reprezentând o „victorie majoră pentru consumatori în zona extrem de controversată a confidențialității digitale”.

„Aceasta este una dintre cele mai importante reglementări găsite vreodată pentru (un litigiu privind) o încălcare a vieții private”, a mai comentat el, adăugând că reclamanții vor primi despăgubiri de cel puțin 345 de dolari fiecare.

author avatar
Tudor Borcea
183 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger