AcasăȘTIRI EXTERNESUA declară război mișcării anti-Israel, BDS

SUA declară război mișcării anti-Israel, BDS

Statele Unite vor lua măsuri „imediate” împotriva organizaţiilor legate de mişcarea internaţională anti-Israel “Boicot, Dezinvestiţii, Sancţiuni” (BDS), pe care o vor declara „antisemită”, a declarat la Ierusalim şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo.

“Vom lua măsuri imediate pentru a identifica organizaţiile implicate în campania de ură dusă de BDS şi vom retrage sprijinul american pentru aceste grupuri”, a declarat Pompeo într-o conferinţă de presă cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, calificând mișcarea de boicot drept „un cancer”. „Sună minunat”, a răspuns Netanyahu. În februarie, Pompeo a acuzat ONU de „prejudecată anti-Israel” după publicarea unei liste a companiilor care operează în așezările israeliene, considerate ilegale de dreptul internațional. Biroul Națiunilor Unite pentru drepturile omului a identificat peste 200 de companii legate direct sau indirect de așezări ilegale, în special din Israel și SUA, dar și din Germania și Olanda. Acestea includ grupuri bancare și de turism, precum și firme de construcții și tehnologie. Această listă „facilitează” campania BDS și „delegitimizează Israelul”, a spus Pompeo.

BDS  este o campanie mondială de boicot economic, cultural sau științific al Israelului, pentru a obține sfârșitul ocupației și colonizării teritoriilor palestiniene. “Sunt vizate companiile care oferă servicii ocupației, exploatează resursele naturale din pământul palestinian și folosesc palestinienii ca forță de muncă ieftină”, notează Al Jazeera. Israelul acuză campania BDS de antisemitism și că pune la îndoială existența însăși a statului ebraic, pe care mișcarea o neagă. În conformitate cu o lege în vigoare din 2017, Israelul interzice intrarea pe teritoriul său străinilor acuzați că au susținut BDS. Colonizarea israeliană a Cisiordaniei ocupate și a anexei Ierusalimului de Est a continuat sub toate guvernele israeliene începând cu 1967, dar s-a accelerat în ultimii ani sub conducerea lui  Benjamin Netanyahu și cu bunăvoința aliatului său de la  Washington, Donald Trump.

author avatar
Radu Jacotă Redactor