AcasăȘTIRI EXTERNESUA. De luni, milioane de șomeri își pierd alocațiile speciale Covid

SUA. De luni, milioane de șomeri își pierd alocațiile speciale Covid

SUA. De luni, milioane de șomeri își pierd alocațiile speciale Covid

Alocațiile speciale pentru șomaj în cadrul pandemiei Covid-19 se încheie luni, 6 septembrie, în Statele Unite. Pusă în aplicare la începutul pandemiei, această măsură privește 7,5 milioane de persoane care s-ar putea afla în situații financiare dificile.

De câteva săptămâni, unii politicieni estimează că aceste alocații îi descurajează pe oameni să revină la muncă, în condițiile în care angajatorii întâmpină probleme cu recrutarea de personal.

Biden, pe linia lui Trump

Oprirea alocațiilor speciale Covid-19 înseamnă că 7,5 milioane de americani nu vor mai primi cei 300 de dolari pe săptămână care le erau vărsați pe lângă alocațiile lor obișnuite. Această măsură a fost pusă în funcțiune de Donald Trump, în martie 2020, și extinsă de Joe Biden, la sosirea sa la Casa Albă.

În timp ce unii consideră că sfârșitul acestor alocații este o modalitate de relansare a pieței muncii, alții consideră că acest lucru îi va obliga pe șomeri să acorde mai puțină atenție locurilor de muncă și salariilor oferite.

Unele asociații cred, de asemenea, că acest lucru ar putea pune familiile în dificultate financiară, în timp ce criza sănătății continuă cu varianta Delta, scrie RFI.

Mai mult, președintele Biden a cerut anumitor state să utilizeze fondurile de ajutor oferite de statul federal pentru a înlocui aceste indemnizații și pentru a sprijini americanii aflați în cea mai mare dificultate.

Puține locuri de muncă

La sfârșitul lunii martie 2020, pandemia Covid-19 distrusese deja 20 de milioane de locuri de muncă în câteva săptămâni.

Aceste alocații suplimentare de șomaj au fost deja reduse sau suprimate anticipat în jumătate din statele americane, fără a aștepta termenul limită de 6 septembrie.

Un studiu realizat de cercetători americani și canadieni, publicat luna trecută, a relevat însă o creștere modestă a angajărilor și a veniturilor în aceste state. În schimb, cheltuielile de consum, motorul economiei SUA, au scăzut cu 20%.

În august, doar 235.000 de locuri de muncă au fost create de economia SUA, mult mai puține decât se aștepta, potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Departamentul Muncii.

Sfârșitul alocațiilor suplimentare va reduce veniturile gospodăriilor cu 4,2 miliarde de dolari pe săptămână în septembrie, notează Gregory Daco, economist pentru Oxford Economics.

 

author avatar
Tudor Borcea
217 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger