AcasăȘTIRI EXTERNESUA consideră China „cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21”

SUA consideră China „cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21”

SUA consideră China „cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21”

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat, miercuri comptiția cu China drept „cea mai mare provocare geopolitică a secolului XXI” și o prioritate pentru politica externă a lui Joe Biden, promițând să combine fermitatea cu dialogul.

„Mai multe țări reprezintă provocări semnificative pentru noi, inclusiv Rusia, Iran și Coreea de Nord”, a spus Blinken în primul său discurs de politică externă de când noul președinte al SUA a preluat funcția, în ianuarie.

„Provocarea prezentată de China este diferită. China este singura țară cu putere economică, diplomatică, militară și tehnologică capabilă să submineze serios sistemul internațional stabil și deschis, toate regulile, valorile și relațiile care fac lumea așa cum vrem să fie ”, a spus secretarul american de Stat.

Competiție, colaborare și antagonism

Antony Blinken a promis că relațiile cu Beijingul vor fi un amestec de „competiţie atunci când este sănătoasă”, „colaborare atunci când este posibilă” şi „antagonism atunci când este necesar”.

Confruntarea dintre cele două mari puteri mondiale a crescut sub președinția lui Donald Trump. Inițial limitată în principal la războiul comercial, ea s-a extins pe toate dosarele ce opun Washington și Beijingul, de la drepturile omului, gestionarea COVID-19, soarta Hong Kong-ului sau acuzațiile de expansionism militar al Beijingului în Marea Chinei de Sud.

Dialog de pe „o poziție de forță”

Sub conducerea fostului secretar de Stat, Mike Pompeo, tensiunile bilaterale au dus la o criză fără precedent, asemănătoare unui nou Război Rece.

Antony Blinken a promis să dialogheze cu China „ de pe o poziție de forță”, căutând un punct comun de discuții pentru combaterea schimbărilor climatice, consolidarea securității sanitare și promovarea neproliferării.

Această „poziție de forță” care urmează să fie recâștigată este mesajul cheie al liniilor directoare ale politicii externe ale președintelui Joe Biden, publicate miercuri de Casa Albă, care subliniază necesitatea „revitalizării rețelei de neegalat a alianțelor americane” și a restabilirii blazonului democrației.

Doctrina diplomatică a lui Donald Trump, împrumutată de la îndepărtatul său predecesor republican Ronald Reagan, era și ea bazată pe „pace prin forță”. Dar noua echipă democratică dă asigurări că „forța” era doar cu numele.

„Puterea reală”, un „NATO” anti Beijing

„Adevărata forță nu sunt fanfaronadele și loviturile în bărbie. Nu se bazează doar pe puterea militară”, a spus Antony Blinken. Aceasta înseamnă apărarea drepturilor omului, dar și „colaborarea cu aliații și partenerii noștri fără a-i denigra, deoarece greutatea noastră combinată face mult mai dificil pentru China să ne ignore”, a insistat el.

Administrația Biden ridică astfel „Quad”, această alianță anti-Beijing care o asociază cu Australia, Coreea de Sud și Japonia, la rangul de „principal activ strategic al Americii”, la același rang ca NATO.

„Adevărata forță” necesită și „conlucrarea în cadrul organizațiilor internaționale, pentru că atunci când le-am părăsit, China a umplut golul”, a continuat Antony Blinken, în timp ce Joe Biden a revenit în acordul de la Paris privind clima și în Organizația Mondială a Sănătății (OMS), al cărui predecesor le-a trântit ușa.

În cele din urmă, „înseamnă a investi în tehnologia americană”, deoarece atunci când facem acest lucru putem învinge pe oricine ”.

Ripostă promisă la amenințări

În documentul său, Casa Albă se angajează să „riposteze” ori de câte ori atitudinea chineză „amenință în mod direct„ interesele și valorile „americane”, în special în ceea ce privesc „practicile comerciale neloiale și ilegale” sau „criminalitatea cibernetică”. „Ne vom pune într-o poziție, diplomatică și militară, de a ne apăra aliații”, se arată în documentul respectiv.

Printre alte priorități, documentul enumeră lupta împotriva pandemiei și împotriva încălzirii globale, precum și apărarea democrației, care va face obiectul unui „summit” la o dată nespecificată.

„Nu vom promova democrația prin intervenții militare costisitoare sau prin încercarea de a răsturna regimurile autoritare cu forța”, a asigurat Blinken, estimând că aceste „tactici” din trecut „nu au funcționat”, scrie AFP.

„Președintele Biden a promis că diplomația va fi întotdeauna pe primul loc”, deși el „nu va ezita niciodată să folosească forța atunci când sunt în joc viețile americane sau interesele vitale”.

Foto: Facebook

author avatar
Tudor Borcea
136 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger