AcasăȘTIRI EXTERNESUA confirmă: Rusia pregătește o invazie masivă în Ucraina. Kievul ar cădea...

SUA confirmă: Rusia pregătește o invazie masivă în Ucraina. Kievul ar cădea în câteva zile

SUA confirmă: Rusia pregătește o invazie masivă în Ucraina. Kievul ar cădea în câteva zile

Serviciile de informații din SUA estimează că Rusia își intensifică pregătirile pentru o invazie pe scară largă în Ucraina și că are deja 70% din forța necesară pentru o astfel de operațiune, potrivit oficialilor americani.

Moscova a masat deja 110.000 de soldați la granițele Ucrainei și ar putea dispune de capacități suficiente pentru a lansa o ofensivă în două săptămâni, potrivit acestor oficiali care au informat în ultimele zile aleșii Congresului american și partenerii europeni ai Statelor Unite.

De la invazie parțială în Donbas, la atac total

Ei au spus că serviciile americane de informații nu a stabilit dacă președintele rus Vladimir Putin a luat decizia de a trece la ofensivă sau nu, dar că vrea să-și ofere toate opțiunile posibile, de la invazia parțială a enclavei separatiste Donbas până la invazia totală, scrie AFP.

În ritmul în care dispozitivul militar rus continuă să se consolideze în jurul Ucrainei, liderul Kremlinului ar trebui să aibă suficiente forțe pentru o invazie pe scară largă, adică 150.000 de oameni, la jumătatea lunii februarie, au avertizat ei congresmenii și aliații europeni.

Dacă Putin alege varianta cea mai radicală, ar putea înconjura Kievul, capitala Ucrainei, și să-l răstoarne pe președintele Volodimir Zelenski în 48 de ore, potrivit acestor oficiali.

Până la 50.000 de civili și-ar pierde viața

Aceștia au avertizat că conflictul va avea un cost uman considerabil cu riscul de a provoca moartea a 25.000 până la 50.000 de civili, 5.000 până la 25.000 de soldați ucraineni și 3.000 până la 10.000 de soldați ruși. De asemenea, ar putea provoca un aflux de 1 până la 5 milioane de refugiați, în principal în Polonia.

Un prim contingent de soldați americani a sosit sâmbătă în Polonia, unde președintele american Joe Biden a decis să trimită întăriri pentru a apăra țările NATO „împotriva oricărei agresiuni”, în mijlocul unui balet diplomatic menit să convingă Moscova să-și retragă trupele masate la frontierele Ucrainei.

Rusia neagă orice plan de invazie, spunând că vrea doar să-și garanteze securitatea. Moscova a anunțat și „manevre militare” comune cu Belarus, unde a masat mai multe batalioane la nord de Kiev și în regiunea Brest, nu departe de granița poloneză.

Pe pământ, pe mare, prin aer

Cu toate acestea, conform concluziilor informațiilor SUA, Rusia continuă să adune un dispozitiv militar considerabil în jurul Ucrainei.

În urmă cu două săptămâni, 60 de batalioane ale forțelor terestre au fost poziționate în nordul, estul și sudul Ucrainei, în special în Crimeea anexată de Moscova în 2014. Vineri, au fost 80, iar alte 14 sunt în tranzit din restul teritoriului Rusiei, inclusiv din Vladivostok, din Extremul-Orient rus.

Aproximativ 1.500 de soldați ai forțelor speciale ruse, redutabilele Spețnaz, au ajuns în urmă cu o săptămână în zona de frontieră a Ucrainei, potrivit acestor oficiali.

În plus, o mare forță navală rusă este adunată în Marea Neagră, inclusiv cinci vehicule amfibii care ar putea fi folosite pentru o debarcare pe coasta de sud a Ucrainei, au subliniat aceștia.

Ei au remarcat că încă șase astfel de vehicule au fost observate părăsind Marea Barents, la nordul Rusiei, și ocolind Marea Britanie înainte de a trece prin Strâmtoarea Gibraltar, aparent îndreptându-se spre Marea Neagră.

Armata rusă a poziționat, de asemenea, avioane de luptă, bombardiere, rachete și baterii antiaeriene în jurul Ucrainei.

Statele Unite au declarat joi că au dovezi că Moscova pregătește un videoclip care să arate un fals atac ucrainean, care va fi folosit ca pretext pentru a invada Ucraina.

author avatar
Tudor Borcea
569 afisari

2 COMENTARII

  1. Muricanii ăia bătuți în cap mai bine și-ar vedea de „wokie” ăia al lor și ar lăsa lumea în pace. Că unde au ajuns, prăpăd au făcut.

  2. Cine mai bagă în seamă știrile venite din Amerika? Numai minciuni și intoxicări. A fost suficient titlul că articolul nici măcar nu l-am citit. Amerika este în momentul de față la cel mai de jos nivel de încredere din istoria ei. Toată lumea vomită când aude de Amerika. O țară eșuată ca și România.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger