AcasăȘTIRI EXTERNESUA - China, gata să declanșeze Armaghedonul!

SUA – China, gata să declanșeze Armaghedonul!

Tensiunile dintre Statele Unite și China sunt pe cale să înghită întreaga planetă. O astfel de ciocnire între cei doi giganți militari și tehnologici ar însemna declanșarea Armaghedonului, crede Henry Kissinger, diplomat de carieră și omul care a tras sforile ani la rând în politica externă a Washingtonului.

Ajuns la 97 de ani, fostul secretar de stat american este artizanul dezghețării relațiilor dintre Casa Albă și Beijing. Se întâmpla în 1971, pe vremea ex-președintelui Richard Nixon, al cărui consilier personal era Kissinger. În opinia sa, amenințările economice, militare si tehnologice dintre cele două puteri reprezintă în prezent riscuri mult mai mari pentru America decât a fost Războiul Rece cu Uniunea Sovietică.

Prezent la Forumul Sedona pentru probleme globale, organizat de Institutul McCain, Henry Kissinger a declarat că virusul SARS-CoV-2, provenit din China, „este cea mai mare problemă pentru America, cea mai mare problemă pentru întreaga planetă. Dacă nu vom putea rezolva criza asta, atunci riscul este ca în întreaga lume să se dezvolte un fel de Război Rece între China și Statele Unite. Iar acesta ar fi adevăratul Armaghedon!”.

Ca și cum armele nucleare nu ar fi fost un argument suficient pentru a înspăimânta tot mapamondul, progresele înregistrate de China și SUA în tehnologia nucleară și inteligența artificială au făcut ca amenințarea să capete dimensiuni apocaliptice. „Pentru prima dată în istoria omenirii, viața pe Pământ se poate stinge într-o perioadă finită de timp. SUA și China au dezvoltat tehnologia la un nivel care depășește ceea ce își putea cineva imagina cu 70 de ani în urmă. Și acum, la problema nucleară se adaugă problema de înaltă tehnologie, care în domeniul inteligenței artificiale, în esența sa, se bazează pe faptul că omul devine partener al mașinilor, dar și că mașinile își pot dezvolta propria judecată. Deci, într-un conflict militar, inteligența artificială este de o importanță colosală”.

Diferența dintre China și URSS

Războiul Rece dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică, declanșat în deceniile de după cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost unul unidimensional, axat pe concurența armelor nucleare.

Henry Kissinger, unul dintre cei mai importanți gânditori strategici din ultimele șase decenii, explică diferența dintre URSS și China de azi: „Uniunea Sovietică nu avea capacitate economică. Avea, în schimb, capacitate tehnologică militară. Sovieticii nu au avut o capacitate tehnologică de dezvoltare așa cum o are China de azi. China este o putere economică uriașă, pe lângă faptul că este o mare putere militară!”.

Pe cale de consecință, Henry Kissinger îl sfătuiește pe Joe Biden să își reconsidere atitudinea față de Beijing. În opinia sa, politica SUA față de China trebuie să adopte o abordare cu două direcții: să apere cu fermitate principiile SUA, cerând Chinei respect, dar în același timp să mențină un dialog constant pentru a găsi domenii de cooperare între Washington și Beijing.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.284 afisari

7 COMENTARII

  1. Diferenta domnule e ca URSS era o superputere iar China e doar o putere. Iar faptul ca Sua a ramas o superputere mondiala face din China o putere si mai mica. Dacă dumneata crezi ca virusul asta nu e o declaratie de razboi la nivelul occidentului ai citit degeaba toata viata ta.

      • Pt jidenei ca el au facut un pact cu Mao cine dracu sa faca cu Mao aducand inca 90.000.000 de morti in China si alte milioane la Pol Pot dar si distrugerea Asiei in comunism cat si cateva mii de americani in Vietnam.
        CA MEREU S-A GASIT UN PROSTAVAN SA MANIPULEZE un GI…
        El nu are nici o vina saracu lupta unde e dus…doar ssmecherii ia Nobel.

    • Sunteti foarte glumet. Dl. Kiessinger stie ceva mai multa politica externa decat mine, Dvoastra si 99.999% dintre politicieni. Asa ca ar fi bine sa stam cu totii si sa luam notite cand spune ceva

    • Sunteti foarte glumet… D. Kiessinger stie INFINIT mai multa politica externa decat mine, Dvoastra si 99.999% dintre politicieni. ar fi bine sa stam cu totii sa lua notite cand zice cate ceva

  2. Pentru tot ce au facut omenirii in aceasta perioada, China si altii implicati trebuie sa plateasca. Povestile copilariei ne-au adormit mai demult. Frica nu-si are rostul. Impotriva unei coalitii mondiale nu poti face nimic.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger