Recent, președintele american Joe Biden a anunțat că SUA vor elibera un ajutor suplimentar de 800 de milioane de dolari în beneficiul forțelor ucrainene, în special pentru a-și consolida capacitățile de apărare aeriană, cu cel puțin 800 de sisteme antiaeriene portabile Stinger. În același timp, Washingtonul a sugerat ca țările NATO cu sisteme de apărare aeriană fabricate în Rusia să le cedeze Kievului.
Patru aliați sunt astfel vizați: Grecia, Slovacia, Bulgaria, cu sistemul S-300 și Turcia, care a achiziționat recent sistemul S-400 „Triumph”.
Atena, Sofia și Bratislava refuză
Deocamdată, ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a făcut cunoscut, pe 16 martie, că Bratislava ar putea da un răspuns favorabil solicitării americane, dar cu condiția obținerii unor sisteme de înlocuire.
Bulgaria a exclus să cedeze sistemele S-300 Ucrainei, președintele Rumen Radev considerând că o astfel de livrare ar echivala cu atragerea țării sale în război.
În ceea ce privește Grecia, nici nu se pune problema să se separe de cele două sisteme S-300 recuperate din Cipru în anii 2000, pentru a pune capăt unei crize diplomatice cu Turcia.
Oferirea de sisteme S-300 Ucrainei are sens în măsura în care forțele ucrainene sunt familiarizate cu acest sistem pentru a-l folosi. Ceea ce nu este cazul bateriilor S-400 „Triumph” achiziționate de Ankara de la Moscova.
S-400, mărul discordiei în NATO
Oficialii americani au sugerat însă autorităților turce să predea sistemele S-400 Ucrainei, potrivit mai multor surse contactate de Reuters. Subiectul ar fi fost abordat recent de Wendy Sherman, numărul doi în diplomația americană, în timpul unei recente călătorii la Ankara, scrie Opex 360.
Achiziția sistemelor S-400 a dus la excluderea Turciei – pilon major al NATO – din programul de avioane de luptă americane F-35A, în baza căruia comandase 100 de exemplare. În plus, industria turcă de armament a fost sancționată de administrația Trump în conformitate cu legea CAATSA din SUA, în timp ce liderii țărilor Alianței au criticat aspru Turcia.
De atunci, Ankara caută să obțină F-16 „Vipers”, care se dovedește și ea complicată, având în vedere imaginea defavorabilă a președintelui Recep Tayyip Erdogan în Congresul SUA.
Sugestia Washingtonului riscă însă să rămână literă moartă. Dacă este aproape de Ucraina (până la punctul de a fi stabilit o cooperare semnificativă în domeniul armamentului), Turcia are nevoie și de Rusia, fie și doar pentru aprovizionarea cu cereale și energie. De asemenea, prin despărțirea de S-400 Ankara ar risca să irite Moscova.
Turcia le-a cumpărat cu 2,5 miliarde de dolari
Până acum, Turcia și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina, denumind ofensiva rusă „inacceptabilă”, în timp ce a spus că se opune sancțiunilor care vizează Rusia. În plus, ea și-a oferit medierea celor doi beligeranți.
Încă din prima zi a invaziei Ucrainei (24 februarie) SUA au acordaat Kievului ajutoare în valoare totală de 1 miliard de dolari (inclusiv cele 800 de milioane de dolari anunțate de Biden săptămâna trecută).
Sistemele S-400 achiziționate din Rusia au costat Turcia 2,5 miliarde de dolari. Adică de 2,5 ori mai mult decât ajutorul american. Ceea ce este încă un argument pentru a nu le oferi fără contrapartidă.
În plus, armata ucraineană ar trebui antrenată să folosească aceste S-400, despre care ne putem îndoi că vor fi eficiente împotriva rachetelor și avioanelor rusești, deoarece nu au secrete pentru Rusia.
Muricanii ăștia trăiesc cu impresia că ei sunt singurii deștepți de pe planetă. RESTUL SUNT WAXERI.
Așa cred ei.
„SUA cere Turciei să-și dea sistemele antirachetă S-400”
SUA CERE TURCIEI??? De unde si pana unde este Turcia colonie amerloca???
Vedeti ca cu Stinger se poate dobora f f usor rachetele de croaziera rusesti. Doar trebuie sa fiti cate 2 sau 4 si sa trageti grupat. Noaptea se vad de la lumina cozii lor iar ziua si mai usor…