AcasăȘTIRI EXTERNESUA cer un „cod de conduită” pentru roboții ucigași

SUA cer un „cod de conduită” pentru roboții ucigași

SUA cer un „cod de conduită” pentru roboții ucigași

SUA au pledat la o reuniune la ONU în favoarea dezvoltării unui „cod de conduită fără caracter obligatoriu” privind sistemele de arme autonome letale, cunoscute sub numele de „roboți ucigași”.

„În opinia noastră, cea mai bună modalitate(…) ar fi elaborarea unui cod de conduită neobligatoriu”, a declarat reprezentantul SUA, Josh Dorosin, consilier juridic al Departamentului de Stat.

Un „control uman suficient”

„Un astfel de cod ar ajuta statele să promoveze un comportament responsabil și respectul pentru dreptul internațional”, a spus el la o întâlnire la Geneva a Grupului de experți guvernamentali pentru sistemele de arme autonome letale.

Prima întâlnire oficială a acestui Grup de experți, al cărui mandat se va încheia, a avut loc în 2017, fără a se ajunge la un consens cu privire la necesitatea sau nu a reglementării utilizării viitoare a acestor arme.

După reuniunea dintre 2 şi 8 decembrie grupul de experţi urmează să publice o serie de recomandări în vederea conferinţei Convenţiei ONU privind anumite arme clasice care se va desfăşura între 13 şi 17 decembrie la Geneva, scrie AFP.

În acest scop, ambasadorul belgian Marc Pecsteen, care conduce discuțiile Grupului de experți guvernamentali, a întocmit un raport care recomandă statelor părți la Convenție să deschidă negocieri pentru a ajunge la standarde internaționale privind aceste arme.

Raportul recomandă, de asemenea, ca statele să se angajeze să exercite „un control uman suficient” prin instituirea unor garanții.

„Inacceptabile politic și revoltătoare moral”

În timpul dezbaterilor de joi, mai multe țări, inclusiv Statele Unite și India, și-au exprimat reticența de a adopta un cadru legal obligatoriu și au criticat multe aspecte ale raportului.

În noiembrie 2018, secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut statelor să interzică aceste arme, descrise drept „inacceptabile din punct de vedere politic și revoltătoare moral”.

Din 2015, Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a cerut statelor să convină asupra limitelor care trebuie impuse sistemelor de arme autonome „pentru a asigura protecția civililor, respectarea dreptului internațional umanitar și etica acestor sisteme”.

Organizația, care este gardianul dreptului internațional umanitar, apără principiul regulilor obligatorii din punct de vedere juridic care interzic sistemele de arme autonome care sunt imprevizibile sau care vizează oameni.

author avatar
Tudor Borcea
238 afisari

3 COMENTARII

  1. Drona ucigasa: Buna dimineata, omule!
    Omul vanat: Buna sa-ti fie inima!
    Drona ucigasa: BAM!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger