AcasăȘTIRI EXTERNESUA cer Iranului să se supună complet controalelor activităților sale nucleare

SUA cer Iranului să se supună complet controalelor activităților sale nucleare

SUA cer Iranului să se supună complet controalelor activităților sale nucleare

Purtătorul de cuvânt al diplomației SUA a cerut Republicii Islamice să „respecte pe deplin angajamentele sale de verificare și neproliferare nucleară”.

Statele Unite au cerut  Iranului să se supună „complet” controlului activităților sale nucleare de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), după acordul temporar încheiat între Agenție și Teheran.

Purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, a lăudat misiunea la Teheran a directorului general al AIEA, Rafael Grossi, „reiterând în același timp apelul adresat Iranului de a-și respecta pe deplin angajamentele în ceea ce privește verificarea și neproliferarea nucleară”.

În urma misiunii, Iran și AIEA au anunțat, duminică, un acord „temporar” pentru menținerea supravegherii activităților nucleare iraniene, deși redus, până la începerea negocierilor între părțile acordului internațional pe dosarul nuclear al Teheranului.

Acordul nuclear din 2015, în centrul tensiunilor

Acordul semnat de Teheran la Viena, în 2015, cu marile puteri (Statele Unite, China, Rusia, Germania, Franța, Regatul Unit), precum și cu UE are ca scop împiedicarea Republicii Islamice să dobândească bomba atomică, cu limite stricte ale programul nuclear care ar trebui să rămână exclusiv civil și pașnic.

Comunitatea internațională a ridicat în schimb toate sancțiunile sale economice împotriva Iranului.

Președintele SUA, Joe Biden, a promis să se alăture din nou acestui acord (din care Trump a retras SUA în 2018), dar cu condiția ca Teheranul să revină mai întâi la onorarea angajamentelor, de care a început să se desprindă  ca răspuns la sancțiunile SUA sub Donald Trump.

Teheran: „Am putea îmbogăți uraniul la 60%, dacă este necesar”

Iranul cere, pe de altă parte, ridicarea sancțiunilor economice înainte de a-și respecta din nou angajamentele luate în cadrul acordului. Ca o provocare, ayatollahul Ali Khamenei, ultimul factor de decizie în principalele probleme ale țării, a declarat luni, că Iranul „ar putea crește îmbogățirea uraniului la 60%, dacă este necesar”.

„Nivelul de îmbogăţire a uraniului în Iran nu va fi limitat la 20%. Vom creşte nivelul în funcţie de nevoile ţării. Poate creşte la 60%”, a declarat Khamenei.

Iranul a anunțat la începutul lunii ianuarie că a reluat îmbogățirea până la 20% a uraniului,  ceea constituie cea mai spectaculoasă dezangajare din acordul internațional încheiat în 2015 și care ar trebui să încadreze programul nuclear iranian, scrie Le Point.

Acordul din 2015 stabilește, printre altele, la 3,67% pragul maxim la care Teheran poate îmbogăți uraniu, departe de procentul de 90% necesar pentru utilizarea în scop militar.

 

Foto: Facebook

 

author avatar
Tudor Borcea
104 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger