AcasăȘTIRI EXTERNESUA cer explicații Rusiei pentru „provocările” de la granița cu Ucraina

SUA cer explicații Rusiei pentru „provocările” de la granița cu Ucraina

tancuri trenRușii au aflat de planurile României. Cum va furniza țara noastră arme Ucrainei

Statele Unite, care consideră „credibile” informațiile despre mișcările militare rusești la frontiera ucraineană, au cerut Moscovei să explice „provocările” și sunt gata să se angajeze raportat la situație, a declarat luni Departamentul american de Stat.

Acumularea de trupe rusești și mișcările Moscovei la granița de est a Ucrainei au devenit ultimul punct de tensiune în relațiile înghețate SUARusia, la mai puțin de trei luni de la preluarea funcției de către președintele american Joe Biden.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat într-un briefing de presă că Statele Unite ar fi îngrijorate de orice efort depus de Moscova pentru a intimida Ucraina, indiferent dacă are loc pe teritoriul Rusiei sau în Ucraina.

El a refuzat să spună dacă Statele Unite cred că Rusia se pregătește să invadeze fosta republică sovietică vecină.

Luni, mai târziu, în cursul zilei,un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru Reuters că Statele Unite sunt „deschise angajamentului cu Moscova” cu privire la situație, descriind drept „credibile” informațiile despre mișcările trupelor ruse de la granița Ucrainei și în Crimeea, peninsula anexată și ocupată de Rusia în 2014.

Sprijin „neclintit” din partea lui Joe Biden pentru Ucraina

Mișcările, a spus purtătorul de cuvânt, au fost precedate de încălcări ale acordului de încetare a focului din iulie 2020, soldate cu patru soldați ucraineni uciși și alți patru răniți.

„Facem apel la Rusia să se abțină de la orice escaladare”, a spus purtătorul de cuvânt.

Aceste comentarii vin după ce, vineri, a avut loc o discuție telefonică între Joe Biden și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, liderul de la Casa Albă asigurându-l pe omologul său ucrainean de „sprijinul neclintit” în confruntarea Ucrainei cu separatiștii susținuți de Rusia, care controlează părți din regiunea de est a Ucrainei, Donbas.

Escaladarea agresivității Moscovei

Moscova a negat, luni, că mișcările militare rusești ar reprezenta o amenințare pentru Ucraina și a respins temerile privind o acumulare militară, chiar dacă a avertizat că va reacționa la noile sancțiuni ucrainene împotriva companiilor rusești.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat reporterilor că „escaladarea recentă a agresivității rusești și escaladarea în estul Ucrainei” reprezintă „ceva ce urmărim îndeaproape”.

Convorbirea lui Biden cu Zelenski a venit după ce alianța NATO și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce ar fi o acumulare militară rusă semnificativă de partea rusă a frontierei cu estul Ucrainei.

„Am cerut Rusiei o explicație pentru aceste provocări”, a spus Ned Price. „Dar, mai important, ceea ce am raportat partenerilor noștri ucraineni este un mesaj de reîncredere”.

Întrebat dacă Statele Unite consideră mișcările trupelor rusești ca o intimidare la adresa Ucrainei, Price a răspuns: „Bineînțeles, rușii încearcă de ceva timp să-și intimideze și să-și hărțuiască vecinii”.

author avatar
Tudor Borcea
306 afisari

2 COMENTARII

  1. „Am cerut Rusiei o explicație pentru aceste provocări”. Corect, dar SUA când v-a explica ce caută prin Ucraina și de ce se ocupă de înarmarea acesteia? Ce ar vrea ca Rusia să stea cu mâinile în sân când americanii se zbenguie la granița ei?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger