AcasăȘTIRI EXTERNESUA. Cea mai mare creștere a omuciderilor înregistrată într-un an

SUA. Cea mai mare creștere a omuciderilor înregistrată într-un an

SUA. Cea mai mare creștere a omuciderilor înregistrată într-un an

Statele Unite au înregistrat peste 21.500 de omucideri în 2020, o creștere de 30% într-un an, potrivit statisticilor Poliției Federale (FBI). Aceasta este cea mai mare creștere de acest fel înregistrată.

De când există statisticile Federal Bureau of Investigation, nu a fost niciodată o creștere de o asemenea amploare.

Cel mai sever bilanț din ultimii 25 de ani

La începutul acestei săptămâni, poliția federală americană și-a publicat cifrele privind omuciderile comise în 2020. Cu peste 21.500 de persoane listate în toată țara, omuciderile au atins un nivel istoric în Statele Unite.

Această cifră corespunde unei creșteri de 30% pe un an. Nici un vârf comparabil nu fusese atât de rapid.

Mai multe mari orașe din SUA au alertat deja despre acest fenomen, publicând propriile cifre. Aceste cifre oficiale și consolidate, din datele celor mai multe dintre cele 18.000 de agenții de aplicare a legii din țară, arată cel mai sever bilanț total din punct de vedere al omuciderilor din ultimii 25 de ani. Totuși, ele, rămân sub vârful anilor 1980.

Dacă Louisiana, un stat sudic de la marginea Golfului Mexic, rămâne în vârful celor mai letale state, creșterea omuciderilor, chiar mai accentuată din iunie 2020, nu a cruțat nici o parte din teritoriul american.

77% din omucideri, comise cu arme de foc

Raportat la populație, au existat 6,5 omucideri la 100.000 de locuitori anul trecut în SUA, față de 35 în Mexic, 27 în Brazilia, 8 în Rusia și 1 în Franța sau Germania, conform ultimelor cifre ale Băncii Mondiale, scrie LCI.

Există o divergență între experți în jurul motivelor acestui fenomen, unii legându-l de efectele destabilizante ale pandemiei Covid-19, în timp ce alții insistă asupra impactului marilor demonstrații împotriva violenței poliției sau asupra creșterii vânzărilor de arme în unele state americane.

Conform raportului FBI, 77% dintre omucideri au fost comise cu arme de foc în 2020, în creștere față de 74% în anul anterior.

Poliția federală nu a publicat încă date pentru 2021, dar cifrele preliminare comunicate de marile orașe ale țării nu arată un declin al omuciderilor.

 

author avatar
Tudor Borcea