AcasăȘTIRI EXTERNESUA: Camera Reprezentanților trece oficial sub control republican. Joe Biden, confruntat cu...

SUA: Camera Reprezentanților trece oficial sub control republican. Joe Biden, confruntat cu un Congres divizat

SUA: Camera Reprezentanților trece oficial sub control republican. Joe Biden, confruntat cu un Congres divizat/ Foto: printscreen

Noua legislatură se deschide marți în Congres. Înainte de a-l înfrunta pe președintele democrat Joe Biden, republicanii trebuie mai întâi să-și depășească divergențele legate de alegerea președintelui Camerei Reprezentanților.

Noii membri ai Congresului SUA, aleși în alegerile parțiale – midterms – din noiembrie, urmează să se reunească marți pentru a depune jurământul pentru doi ani.

„Doi ani catastrofali sub democrați”

Acesta va fi momentul în care republicanii vor prelua controlul Camerei Reprezentanților și, pentru prima dată de la învestirea sa, președintele american Joe Biden va trebui să se confrunte cu un Parlament divizat: partidul său democrat a păstrat controlul Senatului, dar opoziția republicană a obținut o majoritate subțire în camera inferioară (Camera Reprezentanților care, împreună cu Senatul, camera superioară, alcătuiesc Congresul SUA).

„Americanii sunt pregătiți pentru un punct de cotitură după doi ani catastrofali sub conducerea partidului unic democrat”, spun congresmenii republicani, care au promis să deschidă o serie de anchete asupra gestionării pandemiei Covid-19 de către administrația Biden sau asupra retragerii americane din Afganistan.

Dar, înainte de a lansa astfel de ostilități, trebuie să se pună de acord pentru a alege președintele Camerei Reprezentanților, speaker-ul, ceea ce nu este o sarcină ușoară, având în vedere diviziunile puternice din cadrul partidului republican. Alegerea președintelui Camerei, a treia cea mai importantă figură din politica americană după președinte și vicepreședinte, va avea loc marți în Cameră, prin vot cu majoritate simplă, scrie Le Monde.

La șapte ani de la prima sa tentativă, Kevin McCarthy, care conduce din 2014 grupul republican din Camera inferioară a Congresului, speră să își ia revanșa. Dar alesul californian este slăbit de contraperformanța republicanilor la alegerile de la jumătatea mandatului, întrucât „valul uriaș” republican prezis de conservatori nu s-a materializat.

Partidul are doar 222 de locuri și va avea nevoie de 218 voturi pentru a fi ales. Cu toate acestea, un mic grup de aleși foarte apropiați de Donald Trump au făcut cunoscut că vor pune condiții înainte de a-l susține pe McCarthy. Aceștia îi reproșează că nu l-a apărat suficient pe fostul președinte. Trei dintre ei chiar au declarat public că vor vota împotriva lui. „Kevin nu crede în nimic, nu are nicio ideologie”, a abordat astfel Matt Gaetz, un ales  din Florida.

Kevin McCarthy pare să vrea să le ofere garanția că istoria nu se va repeta: în 2015, el a eșuat deja la limită să devină președinte al Camerei Reprezentanților în fața unei rebeliuni a dreptei. Dar, de asemenea, nu-și poate permite să meargă prea departe și să se alipească de republicanii moderați. Deși marja sa de manevră este redusă, nu are un concurent credibil în acest moment. Doar numele lui Steve Scalise circulă ca o altă posibilitate, dar șansele sale nu par serioase.

Opoziție sistematică?

Cu republicanii majoritari în Camera Reprezentanților, Joe Biden și democrații nu vor reuși să treacă nici un nou proiect major. Dar, cu Senatul în mâinile democraților, nici rivalii lor nu o vor face.

Se vor retrage republicanii în opoziție sistematică? Acest lucru ar necesita ca ei să fie capabili să rămână uniți atunci când unii dintre reprezentanții lor aleși – ca în cazul votului asupra bugetului înainte de Crăciun – au votat cu democrații.

Prin urmare, alegerea speakerului va servi, de asemenea, la măsurarea capacității lor de a-l înfrunta pe Biden. Confruntarea cu o cameră ostilă s-ar putea dovedi a fi un avantaj politic pentru Joe Biden, dacă acesta își confirmă intenția de a candida pentru realegere în 2024 – o decizie pe care ar trebui să o anunțe cât de curând. În cazul unei paralizii legislative, el va da, fără îndoială, vina pentru blocaj pe republicanii slăbiți, sperând să întoarcă situația în avantajul său.

author avatar
Tudor Borcea
375 afisari

2 COMENTARII

  1. „Retragerea”din Afghanistan a fost made in Austria…..deoarece Viena a trimis in Afghanistan arme nucleare „made in France”…..conspiratie facuta de mafia khazara Belzebutsoroskissinkur de la DAVOS impreuna cu kominternistii DIE-GRU din Romania

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger