Cauta

SUA: boom imobiliar în plină pandemie

Sectorul imobiliar se confruntă cu o nouă epocă de aur în Statele Unite, dar apetitul pentru case noi și vechi crește, de asemenea, prețurile și exarcebează inegalitățile.

Pentru a face față crizei economice provocate de pandemia Covid-19, Banca Centrală Americană  și-a redus ratele dobânzilor la aproape 0. „Acest lucru a oferit cumpărării de bunuri imobiliare un mare impuls pentru persoanele care și-au păstrat locurile de muncă”, a spus Dana Scanlon, agent imobiliar în zona Washington DC, capitala federală. În plus, gospodăriile bogate au reușit să economisească „ironic” de la începutul pandemiei, adaugă ea. Cu cheltuieli mai mici pentru călătorii, ieșiri culturale sau mese, acestea au reușit în cele din urmă să vizeze bunuri mai mari și mai scumpe. Continuarea muncii de acasă, mai ales în cazul “gulerelor albe” și  închiderea multor școli din toată țara la șapte luni de la începutul pandemiei continuă să crească cererea, notează AFP. Acest lucru a surprins analiștii economici care nu au uitat prăbușirea pieței în timpul crizei financiare din 2008-2009.

Efectul de piramidă

„Există un fel de piramidă de cumpărători”, explică Dana Scanlon. Cei care aveau o garsonieră își doresc un apartament cu două camere, cei care aveau un apartament cu două camere își doresc o casă cu o grădină mică și așa mai departe. În octombrie, vânzările de case vechi au atins cel mai înalt nivel de la începutul anului 2006, potrivit federației naționale a agenților imobiliari, NAR.Dar epuizarea stocului de bunuri disponibile pentru vânzare a provocat și o creștere amețitoare a prețurilor. Conform datelor compilate, prețul mediu al caselor unifamiliale a crescut cu 12% în al treilea trimestru comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, până la 313.500 USD. Cele patru regiuni majore ale Statelor Unite au înregistrat creșteri de preț de două cifre, începând cu Vestul (13,7%), urmat îndeaproape de Nord-Est (13%), Sud (11,4%) ) și centru (11,1%). În acest ritm, notează federația, prețurile locuințelor au crescut de patru ori mai repede decât venitul mediu al familiei (+ 2,9%). Drept urmare, tot mai mulți oameni care doreau să cumpere bunuri imobiliare pentru prima dată trebuie să renunțe la ele. Și ponderea „cumpărătorilor pentru prima dată” scade: 31% în 2020 față de 33% în urmă cu un an, confirmă Lawrence Yun, economist-șef al NAR. Pe de altă parte, “crește rapid  proporția clienților înstăriți care caută o a doua locuință, cu cel puțin 25-30%” a declarat Tracey Scott, agent imobiliar din Virginia de Vest. Pentru Lawrence Yun, singura modalitate de a reduce decalajul este creșterea ofertei pe piață „prin construirea de locuințe și un stimulent pentru investitorii imobiliari să-și vândă proprietățile”.

Ultimele stiri

  • Inspector superior din cadrul ANAF, reținut de DNA. Procurorii îl acuză de trafic de influență
  • Update. PLAN ROȘU în județul Iași: un autocar și un camion, implicate într-un grav accident/17 persoane, transportate la spital – FOTO
  • Insomnia Nu Este Doar Despre Somn: Cauze Profunde și Soluții Naturale
  • Influencerul român, noul Dumnezeu cu ring light: fără creier, dar cu like-uri divine
  • Cum va fi vremea în iunie. Estimările meteorologilor pentru prima lună de vară/Ce vești vin de la ANM
  • Dragnea spune că Ponta „a fost păcălit” să candideze: „El a avut un singur rol: să ia cât mai multe voturi de la Crin”
  • Furtunile au făcut ravagii în mai multe zone din țară. Străzi inundate, grădini distruse de grindină – VIDEO
  • UPDATE: S-a aflat rezultatul votului! Stelian Bujduveanu, primarul general interimar al Capitalei – VIDEO
  • Breaking news… în jurul lumii: Decizii istorice, sancțiuni și revolte pe toate continentele
  • Tragedie într-o stație de metrou din București: un bărbat a murit/Primele informații de la Poliția Capitalei și Metrorex
  • Exit mobile version