AcasăȘTIRI EXTERNESUA avertizează Israelul: Fără noi colonii în Cisiordania. Netanyahu: „Eu voi decide...

SUA avertizează Israelul: Fără noi colonii în Cisiordania. Netanyahu: „Eu voi decide politicile”

SUA avertizează Israelul: Fără noi colonii în Cisiordania. Netanyahu: „Eu voi decide politicile” / Foto: Facebook

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a avertizat, duminică, că SUA se vor opune înființării de noi colonii de către următorul guvern israelian în Cisiordania ocupată, în timp ce Benjamin Netanyahu se pregătește să revină la putere într-o coaliție cu extrema dreaptă.

„De asemenea, vom continua să ne opunem fără echivoc oricărei acțiuni care pune în pericol soluția a două state, inclusiv extinderea coloniilor, demersurile de anexare a Cisiordaniei, perturbarea status quo-ului istoric al locurilor sfinte, demolările și evacuările și incitarea la violență”, a declarat secretarul de Stat Antony Blinken, într-un discurs adresat grupului american progresist pro-Israel J Street.

Un „orizont de speranță” pentru crearea unui stat palestinian

Blocul de dreapta și aliații săi ultraortodocși și de extremă dreapta au obținut majoritatea în alegerile parlamentare din Israel din 1 noiembrie, cu 64 de mandate din 120, permițându-i lui Benjamin Netanyahu să înceapă negocierile pentru formarea unui guvern.

În timpul discursului său de duminică, Antony Blinken l-a felicitat pe Benjamin Netanyahu, ale cărui relații cu SUA au fost uneori furtunoase. „Vom judeca guvernul (israelian) după politicile sale și nu după personalitățile sale individuale”, a spus el, adăugând că administrația Biden va lucra „neobosit” pentru a păstra un „orizont de speranță” pentru crearea unui stat palestinian, informează BFMTV.

Mai mult de 475.000 de israelieni trăiesc în prezent în coloniile din Cisiordania, care sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional, de aproximativ patru ori mai mulți decât atunci când au fost semnate Acordurile de la Oslo în anii 1990 și care nu au condus la o pace durabilă între israelieni și palestinieni.

Benjamin Netanyahu a semnat joi un acord de coaliție cu unul dintre cele trei partide de extremă-dreapta, care a obținut astfel o poziție cheie în extinderea coloniilor din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

În cadrul acestui acord, partidul „Sionismului religios” obține portofoliile – prin rotație – ale Finanțelor, Imigrației, precum și „funcții” în ramura Ministerului Apărării responsabilă de coloniile israeliene din Cisiordania.

Liderul acestei formațiuni, Bezalel Smotrich, și-a exprimat intenția de a „dezvolta coloniile”, într-o declarație comună cu Netanyahu.

Netanyahu: „Eu voi decide politicile”

Benjamin Netanyahu a promis în timpul campaniei electorale că va fi „primul ministru al tuturor”, dar un alt acord de coaliție, cu un lider de extremă dreapta deschis homofob, a înfuriat comunitatea LGBT din Israel la sfârșitul lunii noiembrie.

Șeful diplomației americane a subliniat duminică că SUA vor insista asupra respectării „principiilor democratice fundamentale, inclusiv a respectării drepturilor persoanelor LBGT și a administrării corecte a justiției pentru toți cetățenii Israelului”.

Întrebat duminică pe această temă în timpul unui interviu acordat postului american NBC, Benjamin Netanyahu a dat la o parte criticile, asigurând: „Nu voi accepta nimic din toate acestea (…) În cele din urmă, eu voi decide asupra politicilor” puse în aplicare.

În conformitate cu legislația israeliană, Netanyahu are termen până la 11 decembrie pentru a forma un guvern, dar poate solicita și o prelungire de 14 zile.

 

author avatar
Tudor Borcea
479 afisari

1 COMENTARIU

  1. BLINKEN ,poate fi zburat orcand din functie de conationalii lui Beny !.
    Netaniahu va mentine starea continua de conflict in zona ridicand statele arabe impotriva Israelului .
    America prina in conflictul din Ucraina , prinsa in disputa din M Chinei ,prinsa si in conflictele din Siria,Irak ,nu-i mai trebuie alt CARTOF FIERBINTE !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger