AcasăȘTIRI EXTERNESUA, avertisment pentru China! Apropierea de Rusia va avea consecințe catastrofale /...

SUA, avertisment pentru China! Apropierea de Rusia va avea consecințe catastrofale / „Nu vom asista pasivi”

SUASUA, avertisment pentru China! Apropierea de Rusia va avea consecințe catastrofale / „Nu vom asista pasivi”

SUA vor încerca să convingă China să nu ofere armament Rusiei, în cadrul unei reuniuni la nivel înalt la Roma, reuniune pe care Casa Albă o consideră extrem de importantă nu doar pentru războiul din Ucraina, cât pentru viitorul raport de putere pe scena internațională, potirvit The Guardian.

Casa Albă este îngrijorată că Beijingul ar putea submina eforturile occidentale de a ajuta forțele ucrainene să-și apere țara, scrie „Financial Times”.

Întâlnire americano-chineză la Roma

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate, se va întâlni cu omologul său chinez Yang Jiechi în capitala Italiei, pe fondul unor informații potrivit cărora Rusia a cerut Chinei arme pentru a-și susține invazia asupra Ucrainei.

Sullivan spune că SUA au informat Beijingul cu privire la intențiile lui Vladimir Putin cu câteva luni înainte de invazie, dar că a ignorat acele avertismente, crezând în mod eronat că Putin doar glumește. Sullivan va argumenta, de asemenea, că, dacă China furnizează arme Moscovei, aceasta va fi o nouă greșeală istorică și un punct de cotitură în politica globală.

„Este una dintre preocupările noastre. Am comunicat Beijingului că nu vom asista pasivi și nu vom permite unei țări să ofere compensații Rusiei pentru pierderile suferite ca urmare a sancțiunilor economice”, a mai declarat el, potrivit The Guardian.

Sullivan a mai spus că SUA au transmis clar Beijingului că vor exista consecințe în cazul unui efort de amploare pentru ajutorarea Rusiei.

Beijingul va suporta „cu siguranţă” consecinţe dacă va ajuta Moscova

”Îi comunicăm în mod direct, în privat, Beijingului că vor exista cu siguranţă consecinţe pentru sancţiunile ample, eforturile de sustragere de la acestea sau sprijinul acordat Rusiei de a le echilibra”, a spus Sullivan.

„Nu vom permite ca acest lucru să meargă mai departe şi să existe un colac de salvare pentru Rusia împotriva acestor sancţiuni economice din orice ţară şi oriunde în lume”, a mai precizat el.

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze în SUA, întrebat despre informaţiile din presă conform cărora Rusia cere Chinei ajutor militar, a spus că Beijingul este concentrat să evite ca războiul din Ucraina „să scape de sub control”.

„Prioritatea acum este de a preveni escaladarea situaţiei tensionate sau chiar scăparea de sub control”, a declarat Liu Pengyu, purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington.

Duminică, Financial Times şi alte instituţii de presă au anunţat că oficialii americani cred că Rusia a cerut ajutor militar Chinei, precum şi sprijin economic.

author avatar
Andreea Vlad
476 afisari

3 COMENTARII

  1. Și ce să le dea chinezii rușilor? Niște bețișoare pentru servit masa și niște scobitori pentru după-masă? Nu chinezii sunt cei care importă armament rusesc performant pe care apoi îl copiază sau fabrică la ei în țară? Deci trebuie să credem că a doua mare armată a lumii are nevoie de ajutor de la cea de-a treia armată ca să se lupte cu o stârpitură de armată, deja decimată dintr-o țară colapsată economic? Ce va face dacă trebuie să se confrunte cu armata SUA sau chiar NATO? Avem cei mai fanteziști propagandiști infantili din toate timpurile. Mai trebuie să citim că Putin are mâncărime la ouă iar babele i-au prezis că scapă de scărpinat numai dacă invadează Ukraina.

    • Ai un plus de la mine pentru gândurile alese și educația de înalt nivel arătată prin comentariu. E nevoie de oameni ca tine ca de aer. Peste tot.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger