AcasăȘTIRI EXTERNESUA autorizează în regim de urgență pilula anti-Covid-19 de la Pfizer

SUA autorizează în regim de urgență pilula anti-Covid-19 de la Pfizer

SUA autorizează în regim de urgență pilula anti-Covid-19 de la Pfizer

Agenția Americană pentru Medicamente (FDA) a autorizat miercuri, 22 decembrie, în regim de urgență, pilula împotriva Covid-19 de la laboratorul Pfizer. „Această autorizație oferă un nou instrument de combatere a coronavirusului într-un moment crucial al pandemiei”, a spus oficialul FDA, Patrizia Cavazzoni.

Președintele Joe Biden s-a grăbit să salute, într-un comunicat, această „veste bună” care permite garnisirea „dulapului farmaceutic al țării”. Casa Albă intenționează să procure 250.000 de tratamente, din ianuarie, și 10 milioane în total.

Înghesuială la centrele de testare înainte de sărbători

Acest medicament antiviral poate fi administrat pacienților cu risc crescut de peste 12 ani, precizează FDA, care subliniază însă că vaccinurile rămân prima linie de apărare împotriva pandemiei.

Tratamentul Pfizer, comercializat sub numele de Paxlovid, constă într-o combinație de două pastile luate de două ori pe zi timp de cinci zile, după diagnostic și în termen de cinci zile de la debutul simptomelor.

Potrivit studiilor clinice, poate reduce spitalizările și decesele la persoanele cu risc cu 88% atunci când este administrat în primele cinci zile de la debutul simptomelor.

Pfizer a anunțat, de asemenea, că tratamentul său antiviral ar trebui să rămână eficient împotriva Omicron, variantă foarte transmisibilă.

Prioritatea americanilor a rămas însă să găsească teste, în așteptarea sărbătorilor de sfârșit de an. Cozile se întind în fața centrelor de testare din țară, iar unele lanțuri de farmacii sau chiar gigantul de comerț electronic Amazon au decis să raționaleze achizițiile din lipsa stocurilor suficiente, scrie France 24.

Administrația Biden, care promite să distribuie 500 de milioane de teste gratuite, dar numai din ianuarie, neagă totuși că a anticipat prost situația. „Nu, nu cred că este un eșec”, a spus Joe Biden într-un interviu difuzat miercuri seara la ABC.

Autoritățile sanitare au recomandat însă să se evite prea multe adunări, și să se privilegieze festivitățile în grupuri mici, între persoanele vaccinate.

author avatar
Tudor Borcea